/
/
سافت استارتر دیجیتال زیمنس، تضمین عملکرد مطمئن و کارآمد

سافت استارتر دیجیتال زیمنس، تضمین عملکرد مطمئن و کارآمد

مرتضی جوان
17 آذر 1403
تصویر شاخص سافت استارتر دیجیتال زیمنس

موتورالکتریکی کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف دارد. موتورها به عنوان یک بار القایی به شبکه متصل می شوند و رفتاری متفاوت با سایر بارهای دارند. سافت استارتر دیجیتال از جمله تجهیزات راه اندازی موتور الکتریکی است. استفاده از این دستگاه چالش های راه اندازی و توقف موتور را برطرف می کند.

مزایای سافت استارتر سبب استفاده گسترده از این تجهیزات در صنایع مختلف شده است.  تولید کنندگان مختلفی در زمینه تولید این تجهیزات فعالیت می کنند و نمونه های مختلفی از این تجهیزات روانه بازار شده است. بدون شک سافت استارتر زیمنس از جمله نمونه های محبوب موجود در بازار ایران است.

سافت استارتر دیجیتال زیمنس در کنار نمونه های آنالوگ

راه اندازهای نرم زیمنس به دو گروه کلی آنالوگ و دیجیتال تقسیم می شوند. سافت استارتر دیجیتال روی هر سه فاز ورودی کنترل دارد. علاوه بر این به دلیل استفاده از قطعات الکترونیکی در مدار کنترل، دقت عملکرد آن بالاتر است. با بررسی بیشتر راه انداز نرم دیجیتال همراه من باشید.

سافت استارتر چیست؟

در یک کارخانه تولید نوشابه از نوار نقاله برای جابجایی شیشه های پر شده استفاده می شود. در حین انتقال شیشه ها از مرحله پر شدن به مرحله بستن درب، به دلیل بروز خطا برای چند دقیقه خط متوقف می شود. پس از رفع خطا، اپراتور اقدام به روشن کردن نوار نقاله می کند. تکان های شدید ناشی از استارت موتور، شیشه ها را واژگون می کند و  …

این حادثه در اثر تنش های مکانیکی ناشی از شروع به کار ناگهانی موتور اتفاق می افتد. عالوه بر این موتورها در لحظه شروع به کار جریان زیادی از شبکه می کشند که به جریان هجومی موسوم است. برای غلبه بر چالش های راه اندازی موتور و پیشگیری از وقوع شرایطی مانند داستان بالا، لازم است راه اندازی و توقف موتور را مدیریت کنید.

مقایسه راه اندازی موتور با سافت استارتر و راه اندازی مستقیم

از جمله روش های راه اندازی موتور الکتریکی که چالش های موتور را برطرف می کند، استفاده از سافت استارتر است. این دستگاه با کنترل سطح ولتاژ موتور توسط قطعات الکترونیکی، راه اندازی و توقف موتور را مدیریت می کند. راه اندازی موتور با سافت استارتر مزایای دیگری نیز دارد.

به صورت کلی می توان انواع سافت استارتر را به دو گروه سافت استارتر دیجیتال و سافت استارتر آنالوگ تقسیم کرد. هر کدام از این دستگاه ها کاربرد و قابلیت های متفاوتی دارند.

جزئیات بیشتر در مورد این دستگاه را در مقاله “سافت استارتر چیست و چه کاربردهایی دارد؟” ببینید.

انواع سافت استارتر

سافت استارترها به روش های مختلفی دسته بندی می شوند. یکی از مهمترین معیارهای دسته بندی سافت استارترها، تعداد فاز قابل کنترل توسط آن هاست. بر این اساس دو گروه سافت استارتر دیجیتال و سافت استارتر آنالوگ عرضه می شود.

تنوع نیاز و الزامات کاربردهای مختلف سبب عرضه انواع سافت استارتر به بازار شده است. نمونه های آنالوگ و دیجیتال راه انداز نرم تفاوت های مهمی با هم دارند. سافت استارتر دیجیتال هر سه فاز را تحت کنترل در می آورد در صورتی که سافت آنالوگ بر روی دو فاز ورودی کنترل دارد. این مهمترین تفاوت نمونه های دیجیتال و آنالوگ سافت استارتر است.

مقایسه عملکرد نمونه های مختلف سافت استارتر زیمنس

سایر تفاوت های این تجهیزات عبارتند از:

  • تفاوت در روش کنترل
  • تفاوت در دقت کنترل پارامترها
  • میزان حفاظت از موتور
  • امکان ارتباط با شبکه اتوماسیون صنعتی
  • پیچیدگی و تفاوت قیمت

جزئیات بیشتر را در مقاله “تفاوت سافت استارتر دیجیتال و آنالوگ” ببینید.

سافت استارتر زیمنس

کاربرد گسترده موتورها در صنایع مختلف و لزوم غلبه بر چالش های راه اندازی آن ها، سبب ارائه طیف گسترده ای از راه اندازهای نرم به بازار شده است. چنانچه موتور بعد از راه اندازی با سرعت ثابت به کار خود ادامه می دهد، سافت استارتر بهترین انتخاب است. اما اگر علاوه بر رفع چالش های راه اندازی، نیاز به کنترل عملکرد موتور نیز دارید، درایو بهترین پیشنهاد برای شماست.

راه اندازی موتور با درایو امکان کنترل دقیق عملکرد موتور را فراهم می کند. انواع مختلفی از درایو زیمنس به بازار عرضه شده است. هرکدام از این درایوها کاربرد متفاوتی دارند.

درایو زیمنس سری سینامیکس

زیمنس تنوع زیادی از راه اندازهای نرم را برای استفاده در کاربردهای مختلف عرضه می کند. سافت استارتر زیمنس به روش های مختلفی دسته بندی می شود. دسته بندی براساس کارایی و خانواده محصولات، رایج ترین روشی است که در این زمینه به کار گرفته می شود. علاوه بر این می توان محصولات زیمنس را در دو گروه سافت استارتر دیجیتال و آنالوگ دسته بندی کرد.

دسته بندی سافت استارتر زیمنس

سافت استارتر زیمنس براساس کاربردی در سه گروه زیر دسته بندی می شود:

  • کاربردهای پایه (BASIC PERFORMANCE)
  • کاربردهای متوسط (MIDLLE PERFORMANCE)
  • کاربردهای پیشرفته (HIGH PERFORMANCE)

از طرف دیگر زیمنس به منظور تسهیل انتخاب سافت استارتر، محصولات خود را در خانواده های مختلف عرضه می کند. اعضای هر خانواده قابلیت های یکسانی دارند اما توان عملیاتی آن ها متفاوت است. رایج ترین خانواده های راه انداز نرم زیمنس در بازار ایران عبارتند از:

سافت استارترهای زیمنس برای رفع چالش های راه اندازی موتور

سافت استارتر دیجیتال زیمنس

سافت استارتر یک دستگاه الکترونیکی است. در یک دسته بندی فنی، دستگاه های الکترونیکی را براساس نوع قطعات استفاده شده در آن ها دسته بندی می کنند. دستگاه های دیجیتال از قطعات دیجیتال مانند ریزپردازنده، ترانزیستور و … برای انجام وظایف بهره می برند.

سافت استارتر دیجیتال نیز از همین قطعات الکترونیکی استفاده می کند. اما عموما سافت های دیجیتال از نوع سه فاز کنترل هستند. این نمونه های راه انداز علاوه بر اینکه روی هر سه فاز ورودی کنترل دارند، دقت عمل بسیار بالاتری نسبت به نمونه های آنالوگ دارند.

مقایسه سافت استارتر دیجیتال زیمنس با نمونه های آنالوگ

افزایش دقت راه انداز نرم دیجیتال ناشی از دو مورد است:

  • به دلیل اندازه گیری جریان و سایر پارامترها به کمک قطعات الکترونیکی و مدارات دیجیتال، دقت اندازه گیری پارامترها بسیار بالاتر از نمونه های آنالوگ است.
  • امکان تنظیم دقیق پارامترهای عملیاتی سافت استارتر با دقت بالا وجود دارد. در نمونه های آنالوگ به دلیل انجام تنظیمات با چرخاندن پتانسیومتر، احتمال خطا بسیار بالاست.

سافت استارتر دیجیتال زیمنس قابلیت های حفاظتی متنوعی نیز دارد. به صورت کلی راه اندازهای نرم دیجیتال امکانات به مراتب بیشتری نسبت به انواع آنالوگ آن دارند. البته باید توجه داشت با افزایش قابلیت ها و پیچیدگی سیستم های دیجیتال، قیمت دستگاه دیجیتال بیشتر از نمونه های آنالوگ است.

امکانات سافت استارتر دیجیتال زیمنس

سافت استارتر دیجیتال زیمنس امکات انجام تنظیمات راه اندازی موتور با دقت بالا را فراهم می کند. در این سافت استارترها می توانید موتور را به روش های راه‌اندازی سریع، استاندارد یا پیشرفته راه اندازی کنید. ابتدا  حالت راه اندازی مورد نظر را انتخاب کنید. در مرحله بعد باید پارامترهای خواسته شده را وارد کنید.

نمونه ای از سافت استارتر دیجیتال زیمنس

اگر حالت راه ‌اندازی سریع را انتخاب کنید، کافی است نوع تاسیسات را از لیست پیش فرض انتخاب و پارامترهای موتور را وارد کنید. سایر پارامترها توسط سافت استارتر بارگذاری می شود. علاوه بر این در مقایسه با نمونه های آنالوگ، سافت استارتر دیجیتال زیمنس امکانات زیر را ارائه می کند:

  • دارای صفحه نمایش جهت نمایش پارامترها و خطاهای سافت استارتر
  • بهره مندی از کلیدهای کنترل محلی
  • داراری ورودی و خروجی‌های دیجیتال/آنالوگ متنوع
  • پشتیبانی از روش‌های مختلف راه‌اندازی و توقف
  • امکان راه‌اندازی خودکار با تنظیمات پیشفرض
  • منوهای تنظیمات متنوع و قابلیت های عملیاتی گسترده
  • دارای ترمز جریان DCداخلی
  • قابلیت های حفاظتی پیشرفته
  • امکان ثبت رویدادها در حافظه و گزارش‌گیری های متنوع
  • دارای سیستم کنترل گشتاور جاگ (jog)
  • پشتیبانی از پروتکل های ارتباطی استاندارد جهت اتصال سافت استارتر به پی ال سی

علاوه بر این می توان قابلیت های دیگری را نیز برای راه انداز نرم زیمنس بیان کرد. البته باید توجه داشت برخی قابلیت ها بین سری های مختلف راه انداز نرم زیمنس متفاوت است.

انواع سافت استارتر دیجیتال زیمنس

مانند سایر تجهیزات صنعتی زیمنس، سافت استارترها نیز با یک کد مشخصه شناسایی می شوند. همه راه اندازهای نرم زیمنس با پیش کد 3RW شناخته می شوند. در بین محصولات قدیمی زیمنس، سری 3RW44 از نوع دیجیتال است.از محصولات جدید نیز سری های3RW52  و 3RW55 از نوع دیجیتال هستند.

سافت استارتر 3RW44 زیمنس

سافت استارتر 3RW44 از اعضای خانواده SIRIUS  زیمنس است. این راه انداز نرم با کارایی بالا، راه اندازی و توقف نرم موتور و همچنین کنترل گشتاور را امکانپذیر می کند. خانواده 3RW44 در گروه سافت استارترهای با کارایی بالا (High Performance) قرار می گیرند.

این سافت استارتر دیجیتال زیمنس محدوده توان 15 تا 710 کیلووات را پوشش می دهد. همچنین سه سطح ولتاژ کاری 200 تا 460، 400 تا 600 و 400 تا 690 برای مدل های مختلف این سافت استاتر در نظر گرفته شده است.

یک نمونه از سافت استارتر دیجیتال 3rw44 زیمنس

تنظیمات سافت از طریق پنل کاربری و همچنین نرم افزار ویژه ای که زیمنس برای آن در نظر گرفته انجام می شود. سافت استارتر 3RW44 قابلیت اتصال مستقیم به کامپیوتر را دارد. از دیگر شاخصه های این خانواده می توان به وجود کنتاکتور بای پس داخلی در آن ها اشاره کرد.

سافت استارتر زیمنس سری 3RW52

راه انداز نرم SIRIUS 3RW52 یک راه حل ایده آل برای کاربردهای استاندارد است. محدوده عملکرد این سری از 5.5 کیلووات تا 560 کیلووات (در 400 ولت) را پوشش می دهد. این سری از سافت استارتر دیجیتال زیمنس از فناوری سوئیچینگ هیبریدی مدرن بهره می برد. این تکنولوژی توانایی سوئیچینگ کارآمد برای استفاده طولانی مدت و قابلیت صرفه جویی در مصرف انرژی را فراهم می کند.

سافت استارتر 3RW52 دیجیتال زیمنس

سافت استارتر دیجیتال زیمنس سری 3RW55

این دسته از توان 5.5 تا 1200 کیلووات را پوشش می دهند. این خانواده در کاربردهای سنگین یا مواردی که نیاز به دقت و امنیت بالایی دارد، مورد استفاده قرار می گیرد. سافت استارتر3RW55  زیمنس ولتاژ را به طور مداوم کنترل می کند. با توجه به کنترل مداوم ولتاژ، گشتاور و جریان نیز به طور مداوم تحت کنترل هستند.

سافت استارتر دیجیتال 3RW55 زیمنس

نمونه های دیجیتال سافت استارتر زیمنس را می توان از طریق تیا پرتال برنامه ریزی کرد.

قابلیت های کاربردی سافت استارتر دیجیتال زیمنس

در این مقاله قصد بررسی جزئیات مربوط به سری های مختلف زیمنس را نداریم. هدف ما بررسی کلی و بیان پارامترهای کلیدی در مورد همه سری های زیمنس است. در ادامه به بررسی برخی از قابلیت های انواع سافت استارتر دیجیتال زیمنس می پردازیم.

رفع چالش های راه اندازی و توقف موتور

راه انداز نرم دیجیتال زیمنس به صورت همزمان روی هر سه فاز ورودی کنترل دارد. این قابلیت سبب شروع به کار بهینه موتور می شود. سافت استارترهای دیجیتال زیمنس علاوه بر شتاب روی کاهش سرعت موتور نیز کنترل دقیق دارند.

حفاظت از موتور

راه انداز دیجیتال علاوه بر کنترل راه اندازی و توقف، در برابر برخی خطاها نیز از موتور محافظت می کند که عبارتند از:

  • حفاظت از اضافه بار
  • تشخیص خرابی فاز
  • نظارت بر دمای موتور

این حفاظت ها به سلامت موتور و افزایش قابلیت اطمینان عملیاتی آن کمک می کنند.

ارتباط و یکپارچه سازی

سافت استارتر دیجیتال زیمنس از پروتکل های صنعتی استاندارد مختلفی پشتیبانی می کند. این دستگاه را می توان در قالب اتوماسیون صنعتی با شبکه های ارتباطی زیر ادغام کرد:

  • PROFINET
  • PROFIBUS
  • Ethernet/IP
  • Modbus TCP
  • Modbus RTU

این قابلیت امکان نظارت، تشخیص و کنترل از راه دور را فراهم می کند. لازم به ذکر است این قابلیت توسط ماژول های جانبی به سافت استارتر اضافه می شود.

لوازم جانبی سافت استارتر دیجیتال زیمنس

سهولت تنظیم و برنامه ریزی

راه اندازهای نرم دیجیتال زیمنس را می توان از طریق TIA برنامه ریزی کرد. رابط بصری این نرم افزار امکان پیکربندی آسان و نظارت بر پارامترهای موتور را برای کاربر فراهم می کند. همچنین کدهای خطا و برخی داده های مربوط به عیب یابی و نگهداری بر روی نمایشگر دستگاه نشان داده می شود.

جمع بندی

سافت استارترها به صورت گسترده برای راه اندازی موتورهای الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرند. براساس تعداد فاز کنترل شونده توسط سافت استارتر، این تجهیزات به دو گروه دیجیتال و آنالوگ تقسیم می شوند. سافت استارتر دیجیتال زیمنس نسبت به نمونه های آنالوگ، قابلیت های گسترده تری دارد.

راه اندازهای نرم دیجیتال زیمنس در سه خانواده 3RW44, 3RW52 و 3RW55 عرضه می شوند. هر کدام از این خانواده ها قابلیت ها و رنج توان متفاوتی دارند. لازم به ذکر است در حال حاضر تولید سری 3RW44 متوقف شده است. انواع سافت استارتر دیجیتال زیمنس را با ضمانت اصالت کالا و خدمات پس از فروش از زیمنس کالا سفارش دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری

با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دیگران به اشتراک بگذارید.

استعلام زیمنس آفر

ورود کدهای موردنظر