راه اندازی موتور با سافت استارتر یکی از راه های ایمن و مطمئن راه اندازی موتور الکتریکی است. این تجهیزات قادرند چالش های مربوط به راه اندازی موتور الکتریکی را مرتفع کنند. علاوه بر این راه اندازهای نرم برخی قابلیت های حفاظتی نیز دارند که موتور را در برابر خطاهای رایج الکتریکی محافظت می کنند. در ادامه به بررسی بیشتر عملکرد این تجهیزات و راه اندازی موتور با سافت استارتر خواهیم پرداخت.
موتورهای الکتریکی از جمله تجهیزات حیاتی صنایع مختلف هستند. تعداد زیاد موتورها از یک سو و رفتار متفاوت آن ها در زمان راه اندازی از سوی دیگر، سبب شده است مهندسان به دنبال ر اهکارهای متفاوتی برای راه اندازی آن ها باشند. نتیجه تحقیقات مهندسان به معرفی روش های مختلفی برای راه اندازی موتور الکتریکی منجر شده است.
راه اندازی موتور الکتریکی
موتورهای الکتریکی در لحظه راه اندازی رفتاری متفاوت با سایر بارها دارند. موتور در لحظه شروع به کار جریان بسیار بالایی از شبکه می کشد که به جریان هجومی موسوم است. این جریان هجومی حتی می تواند منجر به کاهش قابل توجه ولتاژ در سیستم توزیع برق شده و به سایر بارهای الکتریکی متصل به شبکه آسیب برساند. این جریان بزرگ حتی می تواند منجر به سوختن سیم پیچ های موتور شود. از سوی دیگر تکان های مکانیک شدید ایجاد شده در لحظه شروع به کار موتور می تواند به بخش های مکانیکی سیستم و بخش های متحرک موتور (مانند بلبرینگ و … ) آسیب برساند.
هر چقدر موتورها بزرگتر باشند توان بیشتری داشته باشند، چالش های راه اندازی آن ها بزرگتر است. برای غلبه بر این چالش ها راهکارهای متفاوتی معرفی شده است. روش های راه اندازی موتور سه فاز انواع مختلفی دارند. در هر کدام از این روش ها با کنترل یکی از مشخصه های عملکردی موتور، اقدام به کاهش جریان هجومی می شود. روش های راه اندازی موتور القایی قفسه سنجابی عبارتند از:
- راه اندازی مستقیم (O.L)
- راه اندازی با مقاومت استاتور
- راه اندازی به روش ستاره – مثلث (Star-Delta)
- راه اندازی با استفاد از اتو ترانسفورماتور
- راه اندازی موتور با سافت استارتر
- راه اندازی با درایو فرکانس متغیر (VFD)
با استفاده از سافت استارتر، در واقع از تکنیک کاهش ولتاژ برای مدیریت راه اندازی موتور الکتریکی استفاده می شود. در ادامه به بررسی بیشتر عملکرد سافت استارتر و تاثیر آن روی موتور می پردازیم.
عملکرد سافت استارتر
سافت استارترها از جمله تجهیزات بسیار پرکاربرد برای راه اندازی موتور الکتریکی هستند. همانطور که از نام این تجهیزات برمی آید، قادرند موتور را به نرمی راه اندازی کرده و چالش های مرتبط با راه اندازی موتور را از بین ببرند. در صورت راه اندازی موتور با سافت استارتر در واقع از تکنیک کاهش ولتاژ برای مدیریت چالش های مربوط با راه اندازی موتور استفاده کرده اید. اساس کار این روش بر شروع به کار موتور با یک ولتاژ کوچک و سپس افزایش ولتاژ تا رسیدن به حد نامی بنا نهاده شده است.
سافت استارترها از قطعات الکترونیک صنعتی تریستور در ساختار داخلی خود بهره می برند. تریستورها در واقع یک سوکننده های جریان قابل کنترل هستند. برخلاف دیودها که با رسیدن ولتاژ ورودی به حد آستانه ولتاژ سد شروع به هدایت می کنند، تریستورها با دریافت سیگنال فعال سازی روی پایه گیت شروع به هدایت می کنند. این قابلیت کمک می کند بتوانیم سطح ولتاژ عبوری از تریستور را مدیریت کنیم.
مدار کنترل سافت استارتر وظیفه تنظیم زاویه آتش تریستورها را بر عهده دارد. هرچقدر زاویه آتش به صفر نزدیک تر باشد تریستور زودتر روشن شده و سطح ولتاژ خروجی بیشتر می شود. در لحظه شروع به کار موتور، زاویه آتش تریستورها نزدیک به 180 درجه است. در واقع موتور با یک ولتاژ کوچک شروع به کار می کند. سپس در فاصله های زمانی مشخص و به صورت پلکانی زاویه آتش تریستورها کوچکتر شده و به صفر نزدیک می شود. به بیان دیگر ولتاژ موتور به صورت پلکانی تا ولتاژ نامی افزایش پیدا می کند.
جزئیات بیشتر در مورد ساختار و عملکرد سافت استارتر را در مقاله “سافت استارتر چیست و چه کاربردهایی دارد ” ببینید.
راه اندازی موتور با سافت استارتر
راه اندازی به کمک سافت استارتر از جمله روش های رایج راه اندازی موتور الکتریکی است. سافت استارتر علاوه بر رفع چالش های مرتبط با راه اندازی موتور الکتریکی، مزایای دیگری نیز دارد. از جمله مهمترین مزایای استفاده از سافت استارتر برای راه اندازی موتور می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شروع به کار نرم موتور
- کنترل فشار در لحظه شروع به کار پمپ
- افزایش عمر سرویس سیستم لوله
- کاهش جریان راه اندازی
- کاهش تنش روی گیربکس و بخش های مکانیکی
- کنترل گشتاور راه اندازی (در برخی نمونه ها)
- حفاظت از موتور
تولیدکنندگان زیادی در سراسر دنیا اقدام به تولید سافت استارتر کرده اند. مشخصات موتور و قابلیت های اضافی سافت استارتر مورد نظر در کنار ملاحظات اقتصادی و هزینه ای، مهمترین پارامترهایی است که باید در انتخاب سافت استارتر به آن توجه کنید.
جزئیات بیشتر در این زمینه را در راهنمای انتخاب سافت استارتر ببینید.
سافت استارتر زیمنس
پیشنهاد زیمنس کالا به شما، راه اندازی موتور با سافت استارتر زیمنس است. زیمنس طیف گسترده از سافت استارترها را روانه بازار کرده است. که هر کدام کاربرد و عملکرد متفاوتی دارند. از جمله مهمترین تفاوت های این خانواده ها می توان به رنج توان، تعداد فاز تحت کنترل و عملکردهای حفاظتی آن ها اشاره کرد. همچنین برخی از انواع راه انداز نرم زیمنس قابلیت توقف نرم موتور را نیز دارند. این در حالی است که برخی نمونه ها تنها قادر به راه اندازی نرم هستند و در توقف موتور نقشی ایفا نمی کنند.
سافت استارتر 3RW30 زیمنس
اگر به دنبال یک سافت استارتر جمع و جور برای راه اندازی موتور هستید، این خانواده زیمنس مناسب کار شماست. سافت استارترSirius 3RW30 ابعاد جمع و جوری دارد و در فضای تابلو برق صرفه جویی می کند. این سری سافت استارتر آنالوگ زیمنس، پتانسیومترهای جداگانه ای برای تنظیم مقادیر کنترلی مختلف بر روی بدنه دارد. این سری از محصولات در خانواده Basic Performance زیمنس جای می گیرند. دقت کنید این خانواده تنها قادر به راه اندازی نرم موتور است و در توقف موتور نقشی ایفا نمی کند.
سافت استارتر3RW40 زیمنس
این سافت استارترها علاوه بر راه اندازی نرم، قابلیت توقف نرم موتورهای الکتریکی را نیز دارند. اگر به دنبال یک گزینه مطمئن برای راه اندازی موتور الکتریکی تا توان 250 کیلووات هستید، این سری از محصولات زیمنس به کار شما می آیند. سافت استارتر 3RW40 زیمنس از نوع راه اندازهای دوفازکنترل یا آنالوگ است. علاوه بر راه اندازی موتور با سافت استارتر، قابلیت توقف نرم و حفاظت از موتور در برابر برخی خطاهای رایج از دیگر مزایای این خانواده زیمنس است. قابلیت انجام تنظیمات از راه دور از دیگر شاخصه های بارز این خانواده زیمنس است.
سافت استارتر3RW44 زیمنس
خانواده سافت استارتر3RW44 در گروه سافت استارترهای با کارایی بالا (High Performance) زیمنس قرار دارند. محدوده توان 15 کیلووات تا 710 کیلووات توسط این سافت استارترها پوشش داده می شود. همچنین سه سطح ولتاژی 200 تا 460، 400 تا 600 و 400 تا 690 در مدل های مختلف این سافت استاتر در نظر گرفته شده است. ولتاژ کنترل این سافت ها در دو سطح 115 و 230 ولت AC تنظیم می شود.
این راه اندازها از جمله سافت استارترهای دیجیتال زیمنس است که روی هرسه فاز کنترل دارند. تنظیمات این سافت را می توان از طریق پنل کاربری و همچنین از طریق نرم افزار ویژه ای که زیمنس برای آن در نظر گرفته انجام داد.
جمع بندی
راه اندازی موتور با سافت استارتر از جمله روش های رایج مورد استفاده در صنعت است. سافت استارترها از تکنیک راه اندازی با ولتاژ کاهش یافته برای غلبه بر چالش های شروع به کار موتور بهره می برند. برخی از راه اندازهای نرم قابلیت توقف نرم موتور را نیز دارند. علاوه بر این قادرند در برابر برخی خطاهای رایج از موتور محافظت کنند. همین الان با ما تماس بگیرید و سافت استارتر مورد نظر خود را سفارش دهید.