سافت استارتر چیست

موتور القایی از جمله پرکاربردترین دستگاه های سه فاز هستند. تقریباً 70 درصد موتورهای مورد استفاده در صنایع مختلف از این نوع است. ساختار قوی و راندمان بالا، این موتورها را به بهترین انتخاب برای صنایع تبدیل کرده است. کاربرد گسترده موتورها، اهمیت تامین حفاظت و ایمنی آن ها را بیشتر می کند.سافت استارتر یکی از تجهیزات حفاظتی موتور است که در این مقاله بیشتر با آن اشنا خواهید شد.

از جمله عوامل مهم آسیب دیدگی و کاهش طول عمر موتورها، فرآیند استارت یا شروع به کار آن هاست. از اینرو لازم است تا فرآیند استارت موتورها مدیریت شود. این مساله به حدی مهم است که ضروری ترین تجهیزات مورد استفاده برای موتور القایی سه فاز، مدار استارت موتور است.

استارت موتور سه فاز

موتور القایی به طور گسترده در کاربردها و صنایع مختلف استفاده می شود و برای راه اندازی و توقف ایمن به استارت موتور نیاز دارد. استارت موتور یک وسیله الکتریکی است که برای راه اندازی و توقف ایمن موتور الکتریکی استفاده می شود. همچنین حفاظت در برابر جریان اضافه و ولتاژ پایین از دیگر قابلیت های این تجهیزات است.

استارت موتور سه فاز

موتورهای القایی در هنگام راه اندازی جریان زیادی از شبکه می کشند. دلیل این امر، امپدانس کم سیم پیچ های موتور در حالت سکون است. میزان امپدانس روتور به لغزش (سرعت نسبی بین روتور و استاتور) موتور القایی بستگی دارد. لغزش موتور القایی ثابت نیست و در طول عملکرد آن تغییر می کند، بنابراین امپدانس روتور نیز متفاوت است و با لغزش موتور نسبت معکوس دارد.

در حالت سکون (موقعیت استراحت)، لغزش موتور القایی حداکثر ، یعنی 1، و در نتیجه امپدانس روتور حداقل است. اتصال موتور به منبع تغذیه سبب جاری شدن جریان بزرگی به نام جریان هجومی در سیم پیچ استاتور می شود. سافت استارتر با بکار بردن مکانیزم هایی این جریان را کاهش می دهد. عبور جریان متناوب از استاتور سبب ایجاد یک میدان مغناطیسی چرخشی (RMF) و القای جریان در  سیم پیچ های روتور می شود.

جریان القا شده در روتور ایجاد میدان مغناطیسی می کند. در این زمان موتور شروع به چرخش در جهت RMF می کند. افزایش سرعت، کاهش لغزش موتور را به دنبال دارد. یعنی سرعت RMF روتور به سرعت RMF استاتور نزدیک می‌شود. از آنجایی که لغزش کاهش می یابد، امپدانس روتور افزایش می یابد و موتور شروع به کشیدن جریان نامی نرمال می کند.

جریان هجومی 5-8 بار بزرگتر از جریان نامی بار کامل موتور است. موتور القایی تحمل چنین جریانی را ندارد و عبور این جریان به سرعت سیم پیچ ها را خراب می کند یا می سوزاند و کارایی و طول عمر موتور را کاهش می دهد. عبور این جریان‌های بزرگ از موتور می تواند افت شدید ولتاژ خط را نیز به دنبال داشته باشد. این وضعیت برای سایر وسایل متصل به همان خط خطرناک است.

برای جلوگیری از ایجاد این جریان هجومی زیاد، از استارت‌ موتور (مثلا سافت استارتر) استفاده می‌ شود. این تجهیزات جریان اولیه را برای مدت کوتاهی کاهش می‌دهند. هنگامی که سرعت موتور به میزان مشخصی رسید، تغذیه عادی موتور از سر گرفته می شود.

روش های مختلف راه اندازی موتور سه فاز

معمولاً برای موتورهای با قدرت بالا از استارت استفاده می‌شود. موتورهای کوچک که توانی کمتر از 1 اسب بخار دارند، به دلیل امپدانس بالا نیازی به استارت ندارند. با این حال، حفاظت این موتورها در برابر اضافه جریانی که در روش راه اندازی مستقیم Direct Online Starter)) به وجود می آید ضروری است.

استارت موتور از تکنیک های مختلفی برای راه اندازی موتور استفاده می کند. از جمله این تکنیک ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

تکنیک شروع با ولتاژ کامل یا ولتاژ خط:

  • در این روش موتور را به ولتاژ کامل منبع تغذیه متصل می کنند. این تکنیک برای موتورهای کوچک استفاده می شود.

راه اندازی با ولتاژ کاهش یافته:

  • در این تکنیک ولتاژ تغذیه را در هنگام راه اندازی موتور کاهش می دهند و با این روش جریان هجومی را کنترل می کنند. سافت استارتر از همین تکنیک برای راه اندازی موتور القایی استفاده می کند.

راه اندازی با فرکانس پایین:

  • این تکنیک توسط اینورتر یا درایو به کار برده می شود. در این تکنیک با توجه به تاثیر فرکانس ولتاژ تغذیه در سرعت موتور، راه اندازی با فرکانس کاهش یافته انجام می شود.

استارت چند سرعته:

  • این تکنیک تنها برای نوع خاصی از موتورها قابل استفاده است. این موتورها به گونه ای طراحی می شوند که چند سرعت از پیش تعیین شده دارند. سرعت های مختلف موتور با تغییر پیکربندی قطب ها (سیم پیچ) به دست می آید. در این روش افزایش تدریجی سرعت موتور سبب کاهش جریان هجومی می شود.

جزئیات بیشتر در این زمینه را در مقاله ” روش های راه اندازی موتور سه فاز ” ببینید.

کنترل کاهش و افزایش شتاب

شتاب کمیتی فیزیکی است که نشان دهنده زمان رسیدن سرعت از صفر به یک مقدار مشخص است. راه انداز نرم با تنظیم زاویه آتش تریستورها سرعت موتور را تنظیم می کند. در واقع ولتاژ تحویل شده به موتور به شکل پلکانی افزایش پیدا می کند. با تنظیم زمان بین پله های متوالی ولتاژ یا به عبارت دیگر فاصله زمانی بین کلیدزنی های تریستور، می توان زمان رسیدن به سرعت نامی را تنظیم کرد. تنظیم این زمان به معنای تنظیم شتاب عملکرد موتور است.

این قابلیت در پروژه هایی که شتاب راه اندازی و توقف از اهمیت بالایی برخوردار است، به صورت ویژه مورد استفاده قرار می گیرد.

پیشگیری از نوسان ولتاژ در مدار

توان الکتریکی از حاصلضرب ولتاژ و جریان به دست می آید. به منظور ثابت ماندن توان، در صورت افزایش ولتاژ باید جریان کاهش پیدا کند و عکس این عبارت نیز صادق است. یعنی در یک توان ثابت با افزایش جریان، ولتاژ کاهش پیدا می کند. اکنون این نکته را در نظر بگیرید که توان الکتریکی تحویل شده به سیستم همیشه یک مقدار ثابت است.

در صورت راه اندازی موتور به صورت مستقیم، جریان هجومی بزرگی از شبکه کشیده می شود. طبق قاعده بیان شده افزایش جریان سبب کاهش ولتاژ خط می شود. این موضوع می تواند روی عملکرد و سلامت سایر تجهیزات شبکه تاثیرات منفی بگذارد. سافت استارتر با کنترل جریان راه اندازی موتور، از نوسانات ولتاژ مدار جلوگیری و تجهیزات شبکه را از آسیب های احتمالی محافظت می کند.

سافت استارتر چیست؟

در بخش قبل با فرآیند راه اندازی موتور الکتریکی آشنا شدیم و روش های مختلف انجام آن را بررسی کردیم. یکی از روش های راه اندازی ایمن موتور الکتریکی، استفاده از سافت استارتر است. سافت استارترها تجهیزاتی برای راه اندازی (استارت موتور) است که از تکنیک کاهش ولتاژ راه اندازی برای کنترل جریان راه اندازی موتور استفاده می کند.

سافت استارتر در طول فرآیند راه اندازی موتور ولتاژ را به صورت تدریجی افزایش می دهد. این کنترل ولتاژ به موتور اجازه می دهد تا به آرامی شتاب بگیرد و سرعت را به صورت خطی افزایش دهد. راه اندازی موتور با این روش علاوه بر پیشگیری از جریان های هجومی بزرگ، از تکان های مکانیکی ناشی از تامین ناگهانی ولتاژ کامل موتور جلوگیری می کند.

گشتاور یک موتور القایی با مجذور جریان نسبت مستقیم دارد. جریان عبوری از موتور نیز به ولتاژ تغذیه بستگی دارد. بنابراین می توان با کنترل ولتاژ تغذیه، گشتاور راه اندازی موتور را کرد. اگر راه اندازی موتور بدون حضور استارت و با اعمال ولتاژ کامل به موتور انجام شود، حداکثر گشتاور راه اندازی ایجاد می شود که خطرات مکانیکی را برای موتور به همراه دارد.

بنابراین می‌توان گفت سافت استارتر علاوه بر کاهش جریان راه اندازی، گشتاور راه‌اندازی را نیز کاهش داده و آن را به تدریج و به صورت مطمئن افزایش می‌دهد تا موتور به سرعت نامی خود برسد. هنگامی که موتور به سرعت نامی خود رسید، سافت استارتر تغذیه موتور با ولتاژ کامل را از سر می گیرد.

همانند راه اندازی موتور، توقف ناگهانی موتور نیز منجر به ایجاد تکانه های مکانیکی ناخواسته خواهد شد. از اینرو سافت استارترها در فرآیند توقف موتور نیز ایفای نقش می کنند. در هنگام توقف موتور، ولتاژ تغذیه به تدریج کاهش می یابد تا سرعت موتور به آرامی کاهش یابد. زمانی که سرعت به صفر رسید، منبع ولتاژ ورودی موتور را قطع می کند.

ساختار داخلی سافت استارتر

فرآیند تنظیم ولتاژ در سافت استارتر توسط یک کلید نیمه هادی تریستور (SCR) انجام می شود. قطعات دیگری مانند OLR (رله اضافه بار) نیز برای محافظت از مدار در برابر اضافه جریان در نظر گرفته شده اند. برای راه اندازی یک موتور القایی سه فاز، در امتداد هر فاز موتور دو تریستور به صورت موازی معکوس به هم متصل می‌شوند.  یعنی در مجموع از 6 تریستور در مدار داخلی سافت استارتر استفاده می شود.

یک مدار منطقی جداگانه برای کنترل تریستورها در نظر گرفته شده است. مدار کنترلی ممکن است یک کنترل کننده PID یا یک میکروکنترلر باشد. مدار کنترلی با استفاده از یک مدار یکسو کننده از شبکه برق تغذیه می شود. یک سوئیچ بای پس نیز برای اتصال ولتاژ کامل به موتور پس از رسیدن به سرعت نامی در مدار قرار دارد. شکل زیر نمونه ای از مدار داخلی سافت استارتر را نشان می دهد.

ساختار داخلی سافت استارتر

مکانیزم عملکرد سافت استارتر

همانطور که اشاره شد فرآیند تنظیم ولتاژ توسط تریستور انجام می شود. تریستور، یک یکسو کننده ولتاژ قابل کنترل است که با اعمال سیگنال فعالسازی به پایه گیت (پالس فعالسازی)، هدایت جریان را تنها در یک جهت (نیم سیکل) شروع می کند.

نحوه کار تریستور به این صورت است که با رسیدن پالس فعالسازی عبور جریان را آغاز و تا انتهای چرخه (نیم سیکل) به عبور جریان ادامه می دهد. ولتاژ AC  بین حداکثر و حداقل پیک نوسان می کند و یک سیکل کامل آن 360 درجه است. زوایه ای که در آن پالس فعالسازی به تریستور می رسد را زاویه آتش می نامند.

زاویه آتش می تواند بین 0 تا 180 درجه (نیم سیکل) متفاوت باشد. کاهش زاویه آتش، دوره هدایت تریستور را افزایش می دهد، بنابراین ولتاژ بیشتری از آن عبور می کند. برای هر یک از فازها دو تریستور به صورت معکوس موازی استفاده شده است. هریک از تریستورها وظیفه عبور ولتاژ در نیم سیکل را بر عهده دارند. در شکل زیر نمودارهای عبور ولتاژ از تریستور را مشاهده می کنید.

مکانیزم عملکرد سافت استارتر

در هر سافت استارتر سه جفت تریستور، برای کنترل ولتاژ راه اندازی و توقف موتور استفاده می شود. دوره هدایت تریستور به زاویه آتش کنترل شده توسط مدار منطقی بستگی دارد. در زمان راه اندازی موتور، کنترل کننده پالس هایی را برای هر تریستور تولید می کند. اولین زاویه پالس فعالساز تقریباً نزدیک به 180 درجه (دوره هدایت بسیار کم) است تا حداقل ولتاژ را عبور دهد.

به تدریج پس از هر بار عبور از صفر، زاویه پالس های فعالساز شروع به کاهش و دوره هدایت تریستور افزایش پیدا می کند. این فرآیند تدریجی افزایش ولتاژ، سرعت موتور به تدریج افزایش می دهد. (شکل زیر)

مکانیزم عملکرد سافت استارتر

هنگامی که موتور به سرعت نامی خود (در زاویه آتش 0 درجه) رسید، تریستورها با استفاده از یک کنتاکتور بای پس از مدار خارج می شوند. خارج شدن تریستورها از مدار، کارایی سافت استارتر را افزایش می دهد. در حین فرآیند توقف موتور، تریستورها مجددا وارد مدار شده و برای کاهش ولتاژ تغذیه شروع به کار می کنند. فرآیند توقف عکس فرآیند راه اندازی است. یعنی در شروع کار زاویه آتش ترستورها نزدیک به صفر است و به سمت 180 درجه افزایش می یابد.

کنتاکتور بای پس

کنتاکتورهای بای پس می توانند به صورت داخلی یا خارجی مورد استفاده قرار بگیرند. کنتاکتورهای بای پس داخلی در داخل سافت استارتر تعبیه شده اند. هر تریستور یک سوئیچ بای پس موازی دارد که جریان را در شرایط عادی (غیر از رمان شروع و توقف) تامین می کند. کنتاکتورهای داخلی فضای کمی را اشغال می کنند و سافت استارت ها به صورت فشرده طراحی می شوند.

در روش دوم یک کنتاکتور بای پس خارجی به صورت موازی با سافت استارتر متصل می شوند. این تجهیزات ابعاد بزرگتری دارند. کنتاکتورهای بای پس وظیفه تامین یا قطع جریان مدار را بر عهده ندارند، بنابراین می توانند کنتاکتورهایی با رتبه پایین باشند.

پیکره بندی حلقه باز یا بسته

در پیکربندی حلقه باز، هنگام راه اندازی ولتاژ موتور به تدریج در طول زمان براساس یک رمپ ولتاژ از پیش تعیین شده افزایش می یابد. در این پیکره بندی میزان جریان عبوری یا سرعت موتور تاثیری بر عملکرد سافت ندارد. این پیکره بندی هیچ حلقه بازخورد جریانی ندارد و هیچ حفاظت اضافی برای موتور ایجاد نمی کند. این روش برای برنامه هایی که در لحظه شروع به کار به گشتاور مشخصی نیاز ندارند بهترین کارایی را دارد.

در پیکربندی حلقه بسته سافت استارتر، سیستم متازب ولتاژ به طور مداوم بر جریان و سرعت موتور نظارت می کند تا ولتاژ تغذیه را مطابق با آن تنظیم کنند. این بازخورد امکان تغییر مداوم ولتاژ راه‌اندازی را فراهم می‌کند تا به تدریج موتور را شتاب دهد و در عین حال گرمای بیش از حد و فشار تجهیزات را کاهش دهد. پیکربندی های حلقه بسته را به عنوان سیستم فیدبک دار و حلقه باز را به عنوان سیستم بدون فیدبک می شناسند.

مزایای استفاده از سافت استارتر

برای غلبه بر چالش های راه اندازی موتور الکتریکی راهکارهای مختلفی پیشنهاد شده است. به عنوان مثال استفاده از درایو فرکانس متغیر یکی از این روش هاست که امکان کنترل عملکرد موتور را نیز فراهم می کند. سافت استارترها نیز کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف و به منظور کنترل راه اندازی و توقف موتور الکتریکی دارند. اگرچه راه انداز نرم قابلیت کنترل عملکرد موتور را ندارد، اما مزایای مهمی دارد که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

راه‌اندازی مطلوب و نرم

با استفاده از راه انداز نرم، ولتاژ و در نتیجه سرعت موتور به صورت تدریجی و آرام تا رسیدن به مقدار نامی افزایش می یابد. افزایش تدریجی سرعت موتور، از وارد آمدن هرگونه تکانه یا فشار مکانیکی به موتور و سایر بخش های سیستم پیشگیری می کند. اگر موتور بدون استفاده از این تجهیزات و به روش مستقیم راه اندازی شود، تکان های نسبتا شدیدی به آن وارد خواهد شد.

کاهش شتاب و کنترل سرعت

کاهش شتاب و کنترل سرعت موتر از دیگر مزایای سافت استارتر است. راه انداز نرم با کنترل زمان هدایت و قطع تریستورها، شتاب راه‌اندازی موتور را کنترل می کند. در نمونه هایی که قابلیت توقف نرم نیز دارند، سرعت موتور به آرامی کاهش می یابد یعنی شتاب توقف موتور نیز تحت کنترل قرار می گیرد.

جلوگیری از نوسان ولتاژ مدار

در صورتی که موتور مستقیما به منبع تغذیه متصل شود، جریان هجومی بزرگی از شبکه می کشد. این امر موجب می‌شود ولتاژ شبکه افت کند. سافت استارتر با کنترل جریان راه اندازی موتور، از نوسان ولتاژ مدار جلوگیری می کند.

راه‌اندازی متعدد در زمان کوتاه

در برخی از برنامه ها به راه اندازی و توقف‌ مکرر موتور در فواصل زمانی کوتاه نیاز داریم. چنانچه در این کاربردها از روش راه‌اندازی مستقیم استفاده کنیم، جریان بالای راه اندازی سبب ایجاد گرمای زیاد در موتور خواهد شد. گرما یا به عبارت بهتر افزایش دما از طول عمر موتور کاسته و حتی ممکن است سبب سوختن آن شود. سافت استارتر امکان راه ‌اندازی‌ ایمن موتور به تعداد دفعات بیشتر را در زمان معین فراهم می کند.

سافت استارتر و کاهش دمای موتور

راه‌اندازی مستقیم موتور، سبب عبور جریان بزرگی از سیم پیچ می شود که منجر به افزایش دمای موتور می شود. بروز مشکلاتی مانند کاهش عمر مفید موتور از جمله نتایج افزایش دمای موتور است. با استفاده از سافت استارتر، جریان هجومی و در نتیجه دمای موتور به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

افزایش طول عمر موتور

اغلب خرابی ها و مواردی که عمر مفید موتور را کاهش می دهند، مرتبط با راه اندازی موتور هستند. در واقع اگر بتوانیم با در نظر گرفتن تمهیداتی راه‌اندازی و توقف نرم موتور الکتریکی را امکانپذیر کنیم، طول عمر آن به میزان چشمگیری افزایش خواهد یافت. با بهره بردن از سافت استارتر شاهد افزایش طول عمر موتور، بخش های الکتریکی و بخش های مکانیکی سیستم خواهیم بود.

کاهش نیاز به تعمیر و نگهداری

خرابی بلبرینگ و چرخ دنده، پارگی تسمه ها و … از جمله مشکلاتی است که در صورت شروع به کار ناگهانی موتور به وجود می آیند. استفاده از سافت استارتر برای شروع به کار موتور، عملکرد خطی و روان موتور را به همراه دارد. در نتیجه نیاز سیستم و موتورها به تعمیر و نگهداری کاهش پیدا می کند.

بهبود راندمان

راه انداز نرم با کاهش جریان راه ‌اندازی، مقدار انرژی مصرف شده توسط موتور را کاهش می دهد. از سوی دیگر با کم شدن مقدار جریان عبوری از مدار توسط سافت استارتر، بریکرها و سایر تجهیزات مورد استفاده در مدار باید جریان کوچکتری را عبور دهند، در نتیجه قیمت تجهیزات کاهش می یابد. این موارد نقش موثری در بهبود راندمان کلی سیستم خواهد داشت.

کاهش هزینه ها

سافت استارترها با کاهش مصرف انرژی و همچنین کاهش نیاز سیستم به تعمیر و نگهداری، نقش موثری در کاهش هزینه های کلی سیستم بازی می کنند. افزایش طول عمر موتور و کاهش تعمیر و نگهداری نیز هزینه های سیستم را به میزان قابل توجهی کاهش می دهند.

 

معایب سافت استارتر

مانند هر وسیله ی دیگری سافت استارترها نیز در کنار مزایای زیاد، معایبی هم دارند. در ادامه به این موارد اشاره خواهیم کرد:

عدم امکان تنظیم سرعت

 سافت استارتر با کنترل منبع ولتاژ ورودی سرعت راه اندازی موتور را کنترل می کند. یعنی تنها پارامتر قابل کنترل ولتاژ خط است، از 0 ولت تا ولتاژ خط با فرکانس خط ثابت. از آنجایی که فرکانس ثابت است، سرعت موتور ثابت است و فقط توسط بار متصل به آن تنظیم می شود. سرعت موتور القایی با تغییر فرکانس تغذیه بر اساس نیاز تنظیم می شود. چنین ویژگی فقط در VFD (درایو فرکانس متغیر) موجود است.

تلفات گرمایی

 قطعات نیمه هادی داخل سافت استارتر مقداری انرژی را به صورت گرما تلف می کند. برای خنک کردن تریستورها از هیت سینک استفاده می شود.

کاهش گشتاور راه اندازی

 راه اندازی موتور به روش ولتاژ کاهش یافته، جریان ورودی را کاهش می دهد. گشتاور راه اندازی موتور القایی با جریان راه اندازی رابطه مستقیم دارد. در نتیجه کاهش جریان راه اندازی، گشتاور راه اندازی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. به همین دلیل استارترهای نرم در جاهایی که گشتاور راه اندازی کم یا متوسط مورد نیاز است استفاده می شوند.

کاربردهای سافت استارتر

سافت استارتر در صنایع مختلف استفاده می شوند. با توجه به ویژگی ها و مکانیزم عملکرد، این تجهیزات برای راه اندازی موتورهایی که با سرعت ثابت کار می کنند مناسب است. از جمله کاربردهای سافت در صنعت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

راه اندازی فن ها

 فن های عظیم مورد استفاده در صنایع با سرعت ثابت کار می کنند. با این حال، آنها نیز به حفاظت راه اندازی نیاز دارند. سافت استارتر بهترین گزینه برای کنترل راه اندازی فن ها است.

نوار نقاله

 نوار نقاله برای جابجایی اجسام استفاده می شود و نیاز به مراقبت بیشتری دارد. تکان‌های ناگهانی در هنگام استارت یا توقف موتور، ممکن است به دلیل تنش مکانیکی به تسمه و اجسامی که روی آن قرار دارندآسیب برساند. به همین دلیل این تجهیزات نیاز به یک شروع و توقف آرام ارائه دارند که به کمک سافت امکان پذیر است.

کاربرد سافت استارتر در نوار نقاله

انتقال بار با تسمه و قرقره

 موتوری که بار را از طریق تسمه و قرقره هدایت می کند، نمی تواند تکان های ناگهانی را تحمل کند. سافت استارتر با راه اندازی نرم موتور برای چنین کاربردهای مناسب است.

کنترل پمپ آب یا مایع

به منظور پیشگیری از ایجاد فشار ناگهانی در داخل لوله، پمپ ها نیاز به راه اندازی و توقف نرم دارند. استارت مستقیم می تواند در هنگام راه اندازی فشار کافی برای شکستن خط لوله را ایجاد کند. استفاده از سافت استارتر سبب افزایش تدریجی فشار روی پمپ و لوله ها می شود. با این حال، امکان کنترل سرعت پمپ با این تجهیزات وجود ندارد. در صورتی که نیاز به تغییر سرعت پمپ دارید، درایو فرکانس متغیر گزینه بهتری برای شماست.

دسته بندی سافت استارتر

سافت استارترها را می توان به روش های مختلفی دسته بندی کرد. بسته به نوع کاربرد، تعداد فاز تحت کنترل و .. . در ادامه به بررسی رایج ترین دسته بندی های راه انداز نرم خواهیم پرداخت.

سنگین کار یا نرمال کار

این دسته بندی بر اساس نوع بار موتور در زمان راه اندازی صورت می گیرد. در شرایط نرمال، توان سافت استارتر متناسب با توان موتور انتخاب می شود. اما در صورتی که قصد استفاده از سافت استارتر نرمال کار برای عملیات سنگسن را داشته باشید، رنج توان سافت استارتر عموما یک پله بالاتر از موتور در نظر گرفته می شود.

تعداد فاز تحت کنترل

سافت استارترها براساس تعداد فاز تحت کنترل نیز دسته بندی می شوند. در برخی از برندها شامل نمونه های تکفاز کنترل (برای موتور سه فاز) هستیم. اغلب برندهای سافت های سه فاز را به صورت دوفاز کنترل یا سه فاز کنترل عرضه می کنند. با توجه به تکنولوژی به کار رفته در راه اندازها، عموما نمونه های دوفاز کنترل را آنالوگ و نمونه های سه فاز کنترل را دیجیتال نیز می نامند.

به لحاظ ظاهر سافت ستارتر های آنالوگ مدل های ساده ای هستند که در آن پارامترها به کمک ولوم یا پتاسیومتر تنظیم می شود. در مقابل سافت استارتر های دیجیتال نمونه های پیشرفته تری هستند. کلید های کنترلی و نمایشگر دیجیتال راه انداز نرم، امکان تنظیمات دقیق تر را فراهم می آورد.

جزئیات بیشتر برای مقایسه به مقاله ” تفاوت سافت استارت دیجیتال و آنالوگ ” مراجعه کنید

سافت استارتر زیمنس

شرکت زیمنس از جمله تولید کنندگان پیشرو در زمینه سافت استارتر است. این شرکت تنوع زیادی از این تجهیزات را برای کاربردهای مختلف ارائه می دهد. هماهنگی با سایر تجهیزات زیمنس، نصب راحت و عملکرد پایدار و مطمئن از جمله مزایای استفاده از محصولات زیمنس است. برای مشاهده انواع سافت استارتر زیمنس از فروشگاه زیمنس کالا دیدن کنید.

جمع بندی

موتورهای القایی به صورت گسترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. تقریبا 70 درصد موترهای مورد استفاده در صنایع مختلف از نوع سه فاز هستند. فرآیند راه اندازی یا استارت موتورها نقش مهمی در طول عمر و عملکرد پایدار آن ها دارد. راه اندازی مستقیم موتورها سبب تحمیل جریان های هجومی بزرگ به موتور می شود. جریان هجومی نه تنها سبب داغ شدن و آسیب به موتور می شود، بلکه با تغییر ولتاژ شبکه به سایر تجهیزات نیز آسیب می رساند.

به منظور راه اندازی ایمن موتورهای سه فاز از تجهیزات راه انداز استفاده می شود. سافت استارتر از جمله این تجهیزات است که امکان راه اندازی ایمن موتورها را فراهم می کند. از این تجهیزات در مواردی که هدف ما صرفا راه اندازی ایمن است و نیازی به نغییر سرعت موتور نداریم استفاده می شود.

سوالات پر تکرار

یک راه انداز موتور سه فاز که امکان راه اندازی نرم و ایمن موتور را فراهم می کند. این تجهیزات برای راه اندازی موتور از تکنیک کاهش ولتاژ استفاده می کنند.

هر دوی این تجهیزات برای راه اندازی ایمن موتور مورد استفاده قرار می گیرند. سافت استارتر سطح ولتاژ را در یک فرکانس ثابت تغییر می دهد و برای کنترل دور موتور مناسب نیست. در صورتی که درایو فرکانس متغیر با تغییر فرکانس می تواند سرعت موتور را تغییر دهد.