وقتی سخن از افزایش بهرهوری تولید به میان می آید، عموما ذهن ما به سمت تغییرات طاقتفرسا، زمانبر و ترسناک می رود. در حالی که می توان با تغییراتی ساده و بنیادین نه تنها بهره وری تولید را افزایش داد که از مزایای بیشمار دیگری نیز بهره مند شد. در این مقاله قصد داریم به بررسی برخی از مزایای اتوماسیون صنعتی بپردازیم.
اغلب صنایع و کارفرمایان به دلایلی در برابر اجرای اتوماسیون صنعتی مقاومت میکنند. اما مزایای اتوماسیون و یکپارچه انقدر زیاد است که می تواند هر کسی را برای استفاده از آن ترغیب کند. با اجرای اتوماسیون دیگر نیازی به بیدار ماندن شب برای مدیریت خط نیست و خطر کمتری کاگران را تهدید می کند. با من همراه باشید تا به بررسی دقیق مزایای اتوماسیون صنعتی بپردازیم.
چرا اتوماسیون صنعتی مهم است؟
به بیان ساده می توان اتوماسیون صنعتی را در یک جمله خلاصه کرد:
“خودکارسازی اجرای فرآیندهای مختلف برای تولید یک محصول یا انجلم یک فعالیت مشخص”
یکی از مهمترین اهداف صنایع امروزی، افزایش تولید و دستیابی به سطوح بهره وری و کارایی بالاتر است. تولید وابسته به نیروی انسانی چالش هایی دارد که رسیدن به این هدف را با اختلال مواجه می کند. به عنوان نمونه ای از چالش های رایج سیستم های سنتی می توان به مثال های زیر اشاره کرد:
- عدم وجود نیروی متخصص کافی در بازار کار. هر چقدر فرآیند کار پیچیده تر باشد، این مساله چالش بزرگتری خواهد بود.
- فرض کنید نیروی متخصص شما به دلیل بیماری یا مرخصی چند روزی در محل کار حضور نداشته باشد. استخدام نیروی ماهر جایگزین توجیه اقتصادی ندارد و از طرف دیگر تولید شما دچار اختلال می شود.
- اگر روزی یکی از کارکنان شما به هر دلیلی وظیفه خود را به درستی انجام ندهد (عمدی یا سهوی)، کیفیت محصول یا تیراژ محصول تحت تاثیر قرار می گیرد.
یکی از مزایای مهم اتوماسیون صنعتی کاهش وابستگی تولید به نیروی انسانی متخصص است. در حال حاضر اتوماسیون به یک روش تولید استاندارد تبدیل شده است که تولیدکنندگان را قادر میسازد کنترل بهتری بر عملیات و فرآیندهای تولید خود داشته باشند. توانایی اتوماسیون در سادهسازی وظایف تکراری، خطرناک و خستهکننده بر کسی پوشیده نیست. یک سیستم خودکار میتواند وظایف بارگیری/تخلیه، پردازش، بازرسی، مونتاژ یا جابجایی قطعات را بدون نیاز به نیروی انسانی انجام دهد. با این قابلیت ها یک کارمند ماهر می تواند در یک زمان روی چندین ماشین با کارهای متفاوت نظارت داشته باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به مقاله ” اتوماسیون صنعتی – بهبود عملکرد صنایع ” مراجعه کنید.
مزایای اتوماسیون صنعتی
در بخش قبل به بیان اهمیت اتوماسیون صنعتی پرداختیم. بیان اهمیت مهاجرت به سمت این تکنولوژی، تا حدودی مزایای آن را بیان می کند. با این وجود مزایای این تکنولوژی بسیار بیشتر از چند مورد محدودی است که از ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم. مهاجرت به اتوماسیون صنعتی سبب کاهش هزینهها، بهبود ایمنی کارگران، کاهش زمان تولید کارخانه، بازگشت سرمایه سریعتر، رقابتیتر شدن قیمت، افزایش بازده تولید و … خواهد شد. در ادامه به بیان جزئیات بیشتری در این زمینه خواهیم پرداخت.
کاهش هزینه های عملیاتی
بسیاری از کارشناسان کاهش هزینه های عملیاتی را مهمترین مزیت اتوماسیون صنعتی می دانند. اما این کاهش هزینه چگونه اتفاق می افتد؟
- ربات ها بسته به نوع کار، می توانند معادل سه تا پنج نفر کار انجام دهند. فیدرهای نوار نقاله به ماشینکاران شما امکان میدهند تا به طور همزمان چندین دستگاه را کنترل کنند. این قابلیت ها در هزینه نیروی کار، صرفه جویی قابل توجهی می کند.
- مدیریت بهتر تولید سبب کاهش هزینه های انرژی می شود. از سوی دیگر کاهش تعداد نیروی کار، به معنای کمتر شدن تعداد سیستم های گرمایش و سرمایش است که علاوه بر کاهش هزینه های اولیه، مصرف انرژی را نیز کاهش می دهد.
- اجرای اتوماسیون فرآیندها را ساده می کند و دقت تولید را افزایش می دهد. افزایش دقت تولید به معنای حداقل ضایعات مواد اولیه و محصول نهایی است.
مصداق های دیگری نیز می توان در مورد تاثیر اتوماسیون بر کاهش هزینه های عملیاتی بیان کرد. اما در اینجا به ذکر همین چند مورد اکتفا می کنیم.
افزایش ایمنی کارگران
یکی دیگر از مهمترین مزایای اتوماسیون صنعتی، افزایش ایمنی نیروی کار است. آسیب دیدن هر کدام از پرسنل علاوه بر هزینه های جانبی ناشی از درمان، از کار افتادگی و …، می تواند سبب ایجاد اختلال در فرآیند تولید شود. اتوماسیون صنعتی به شما کمک می کند کارگران را از بخش های خطرناک و حساس دور کنید. به عنوان مثال فیدرهای خودکار نوار نقاله، لزوم اجرای کارهای خطرناک توسط کارگران را از بین می برد.
بازگشت سرمایه سریعتر یا بهبود نرخ ROI
نرخ بازگشت سرمایه، از جمله پارامترهای مهم در ارزیابی سرمایه گذاری است. ROI که مخفف عبارت (Return of Investment) است، بدین معنی است که اگر مبلغ مشخصی از پول را سرمایه گذاری کنیم چه مقدار عایدی برای سرمایه گذار خواهد داشت و به بیانی دیگر به ازای هر ریال هزینه ای که میکنید، چند ریال به شما بازمیگردد؟ اتوماسیون صنعتی با کاهش هزینه های عملیاتی، کاهش زمان انجام کار، افزایش خروجی و موارد دیگر، فرآیند بازگشت سرمایه را تسریع می کند.
افزایش قدرت رقابت
شاید به این جنبه از مزایای اتوماسیون صنعتی کمتر از بقیه توجه شده باشد. اما اتوماسیون صنعتی قدرت رقابت شما را افزایش می دهد. اتوماسیون زمان و هزینه تولید هر واحد محصول را کاهش می دهد، در عین حال کیفیت محصول نهایی را بهبود می بخشد. با این اوصاف قدرت رقابت شما افزایش پیدا می کند. علاوه بر این، انعطافپذیری اتوماسیون به شما امکان میدهد بخش های مختلف سیستم را به راحتی ارتقا دهید.
افزایش بازده تولید
یک ربات این توانایی را دارد که با سرعت ثابت و بدون نیاز به مراقبت، به صورت 24/7 کار کند. اتوماسیون به پتانسیل تولید سیستم را افزایش می دهد. محصولات جدید را می توان به سرعت وارد فرآیند تولید کرد و برنامه نویسی محصول جدید را می توان به صورت آفلاین و بدون ایجاد اختلال در فرآیندهای موجود انجام داد. همه این قابلیت ها افزایش بازده تولید را برای شما به همراه خواهد داشت.
جمع بندی
مزایای اتوماسیون صنعتی بسیاری از صنایع را برای اجرای ان متقاعد کرده است. کاهش هزینه های تولید، افزایش بهره وری، بهبود نرخ بازگشت سرمایه و افزایش توان رقابت از جمله مهترین مزایای مهاجرت به اتوماسیون است. به نظر شما چه مزیت دیگری برای این تکنولوژی جذاب می توان بیان کرد؟ نظرات خود را در انتهای همین مقاله با ما به اشتراک بگذارید.