لوگو 8 یک مینی پی ال سی جذاب و پرکاربرد است که توسط زیمنس برای استفاده در پروژه های کوچک و فرایندهای منفرد اتوماسیون به بازار عرضه شده است. قابلیت های گسترده این کنترل کننده صنعتی، آن را به گزینه ای ایده آل برای طیف گسترده ای از کاربردها تبدیل کرده است. لوگو 8 به منظور افزایش انعطاف پذیری و قابلیت انتخاب کاربردان، ساختاری ماژولار دارد. ماژول پردازنده یا CPU اصلی ترین بخش کنترل کننده است. عموما در زمان انتخاب لوگو 8، به انتخاب درست ماژول پردازنده توجه ویژه داریم.
انتخاب درست کنترل کننده صنعتی نقش موثری در عملکرد صحیح و اجرای دقیق فرآیندها دارد. با رعایت چند نکته و بررسی چند پارامتر عملیاتی می توان به راحتی از بین گزینه های موجود بهترین انتخاب را انجام داد. در این مقاله به بررسی پارامترهای مهم در انتخاب لوگو 8 خواهیم پرداخت با من همراه باشید.
مقدمه ای بر لوگو 8
این پی ال سی برای اتوماسیون پروژه های ساده و فرآیندهای منفرد (مانند کنترل آسانسور) طراحی شده است. لوگو 8 ابعاد جمع وجوری دارد و فضای کمی را اشغال می کند. این کنترل کننده صنعتی با استفاده از نرم افزار لوگو انجام می شود که در نسخه های متنوع عرضه شده است. رابط کاربری ساده این نرم افزار فرآیند برنامه نویسی و کنترل را در آن تسهیل می کند. این کنترل کننده از شبکه های صنعتی مختلفی از جمله ارترنت، KNX و مدباس پشتیبانی می کند.
در مقاله “آشنایی با پروتکل های ارتباطی لوگو 8” به بررسی این موضوع پرداخته ایم.
یکی دیگر از دلایلی که سبب انتخاب لوگو 8 به عنوان کنترل کننده یک پروژه می شود، قابلیت ها و مزایای گسترده آن است. کاربری راحت، انعطاف پذیری بالا و قیمت مناسب از جمله مواردی است که در مقاله “مزایای لوگو 8 زیمنس” به بررسی آن ها پرداخته ایم. لوگو 8 کاربرد گسترده ای در صنایع کوچک، کاربردهای ساختمانی و … دارد. از جمله مهمترین کاربردهای این کنترل کننده جذاب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل گلخانه ها و مزارع کشاورزی
- خانه های هوشمند
- سیستم های گرمایش و سرمایش
- صنعت دام و طیور
- کنترل عملکرد آسانسور
- پروژه های کنترل دما
- پروژه های کنترل روشنایی
گستردگی کاربردها سبب عرضه انواع مختلفی از این کنترل کننده صنعتی شده است. قبل از پرداختن به عوامل موثر بر انتخاب لوگو 8، لازم است با ساختار آن آشنا شویم. در بخش بعدی به بررسی ساختار این PLC خواهیم پرداخت.
سخت افزار لوگو 8
هر کنترل کننده کننده صنعتی از دو بخش اصلی سخت افزار و نرم افزار تشکیل می شود. نرم افزار در واقع همان منطق برنامه است که توسط کارشناسان اتوماسیون تهیه و بر روی پی ال سی بارگذاری می شود. این کار به کمک نرم افزارهای ویژه ای که توسط تولید کنندگان عرضه شده است انجام می شود. برای برنامه نویسی لوگو 8 از نرم افزار LOGO SOFT COMFORT استفاده می شود. اما سخت افزار این مینی پی ال سی را می توان شامل ماژول های زیر دانست:
ماژول پردازنده مرکزی یا CPU
پردازنده مرکزی لوگو 8 به گونه ای طراحی شده است که به تنهایی (بدون نیاز به ماژول افزایشی) نیاز پروژه های کوچک را برآورده می کند. این ماژول دارای یک پورت اترنت جهت اتصال به شبکه و کامپیوتر است. همچنین دارای 8 ورودی دیجیتال است که در صورت نیاز می توان 4 تای آن ها را به صورت نرم افزاری به ورودی آنالوگ تبدیل کرد. 4 ترمینال خروجی دیجیتال نیز بر روی پردازنده اصلی در نظر گرفته شده است. در زمان انتخاب لوگو 8 چنانچه به تعداد بیشتری ورودی / خروجی نیاز داشته باشید، با استفاده از ماژول های افزایشی این نیاز برآورده می شود.
ماژول تغذیه
مدارات الکترونیکی به منظور روشن شدن و انجام عملیات مورد انتظار، نیاز به تامین تغذیه دارند. ماژول های پردازنده لوگو 8 در دو نوع بدون نیاز به تغذیه (220 ولت) و تغذیه DC (ماژول تغذیه) عرضه می شوند. ماژول تغذیه لوگو 8 با خروجی های 5 ولت، 12 ولت، 15 ولت و 24 ولت عرضه می شود.
ماژول های ورودی / خروجی
اگر قصد انتخاب لوگو 8 به عنوان کنترل کننده اتوماسیون را دارید، توجه به محدودیت های ورودی / خروجی آن ضروری است. تعداد ترمینال های ورودی / خروجی موجود بر روی ماژول پردازنده محدود است. اما در صورت نیاز به تعداد ترمینال بیشتر، با افزودن ماژول های توسعه ورودی – خروجی به سیستم می توانید این چالش را برطرف کنید. ورودی و خروجی های لوگو 8 به دو گروه آنالوگ و دیجیتال تقسیم می شود. هر کدام از این گروه ها نمونه های مختلفی با تعداد ترمینال متفاوت عرضه می کنند.
ماژول های ارتباطی لوگو 8
آخرین نمونه از ماژول ها که ساختار لوگو 8 را کامل می کنند، ماژول های ارتباطی هستند. این ماژول ها نیز انواع مختلفی دارند و بسته به نیاز کاربر در پروژه مورد استفاده قرار می گیرند. محل استفاده یا به عبارت دیگر نوع کاربرد لوگو 8 بر ماژول های ارتباطی مورد نیاز تاثیرگذار است.
در مقاله “ماژول های ارتباطی لوگو 8” به تشریح عملکرد هر کدام از این ماژول ها پرداخته ایم.
عوامل موثر بر انتخاب لوگو 8
پس از آشنایی با ساختار و عملکرد بخش های مختلف لوگو 8، آماده ایم تا با پارامترهایی که در زمان انتخاب پی ال سی باید مورد توجه قرار دهید آشنا شویم. اگرچه پردازنده های مختلف لوگو 8 قابلیت های نسبتا یکسانی دارند، با این وجود تفاوت هایی در آن ها وجود دارد که در زمان انتخاب باید مورد توجه قرار بگیرند.
ولتاژ تغذیه
از جمله پارامترهای مهمی که در زمان انتخاب لوگو 8 باید مورد توجه قرار دهید، ولتاژ تغذیه ماژول پردازنده است. ماژول های پردازنده لوگو 8 در مدل های تغذیه ای زیر عرضه می شوند:
- مدل 230RCE
- مدل 24RCE
- مدل 12/24RCE
عموما در زمان طراحی مدار فرمان باید به این موضوع دقت کنید. بسته به نیازهای طراحی پروژه و مدارهایی که قرار است با لوگو کنترلشان کنید، نمونه مناسب لوگو 8 را انتخاب کنید. نمونه های 24 و 12/24 نیاز به استفاده از ماژول تغذیه دارند و ماژول 230 به برق شهر متصل می شود. در واقع این نمونه ها از ماژول تغذیه داخلی بهره می برند.
شرایط محیطی محل استفاده
شرایط محیطی محل استفاده از عوامل مهمی است که در انتخاب لوگو 8 باید مورد توجه قرار بگیرد. برخی از محیط ها شرایط کاری سختی دارند. سختی شرایط کاری به پارامترهای محیطی محل استفاده بستگی دارد. دمای محیط، میزان آلودگی هوا (گرد و غبار و …) و ارتفاع از سطح دریا از جمله پارامترهای تاثیرگذار بر عملکرد پی ال سی است. پردازنده های لوگو 8 سری SIPLUS ویژه کار در شرایط سخت محیطی طراحی شده اند.
تاثیر صفحه نمایش در انتخاب لوگو 8
ماژول های پردازنده لوگو 8 در دو نوع PURE و BASIC عرضه می شوند. نمونه های PURE فاقد صفحه نمایش هستند. اما نمونه های BASIC دارای یک صفحه نمایش کاراکتری و چند کلید سلکتور هستند. از کلیدها و صفحه نمایش می توان به منظور بررسی وضعیت خروجی ها و پارامترهای عملیاتی، نمایش وضعیت خطا و ایجاد تغییرات در برنامه استفاده کرد. چنانچه به هریک از قابلیت های اشاره شده نیاز دارید، از نمونه های دارای صفحه نمایش و کیپد استفاده کنید.
نوع خروجی
پردازنده های لوگو 8 زیمنس با دو نوع خروجی متفاوت عرضه می شوند. در زمان انتخاب لوگو 8 بسته به نیازهای کنترلی برنامه و دستگاه هایی که قصد کنترل آن ها را دارید، دو گزینه متفاوت پیش روی شماست:
- خروجی رله ای
- خروجی ترانزیستوری
هر کدام از این خروجی ها عملکرد و کارای متفاوتی دارند. خروجی رله ای می تواند تا ولتاژ 250 ولت و جریان 10 آمپر را برای بار تامین کند. اما خروجی ترانزیستوری ولتاژهای بین20 تا 30 ولت و حداکثر جریان 300 میلی آمپر را به مصرف کننده تحویل می دهد. تفاوت دیگر این خروجی ها در سرعت تغییر وضعیت آن هاست. سرعت تغییر وضعیت (فرکانس کاری) خروجی ای رله ای یک هرتز (یک بار در ثانیه) و فرکانس خروجی ترانزیستوری 20 کیلو هرتز است.
ذکر این نکته ضروری است که هر کدام از پردازنده های لوگو 8 تنها یکی از انواع خروجی رله ای یا ترانزیستوری را دارند. در هنگام انتخاب لوگو 8 متناسب با نیاز پروژه نسبت به انتخاب نوع خروجی اقدام کنید.