راهنمای نصب درایو تا راه اندازی
درایوها به صورت گسترده جهت کنترل راه اندازی و توقف ایمن موتورها در صنایع مختلف استفاده می شوند. انجام صحیح نصب درایو تاثیر چشمگیری در طول عمر آن دارد. رعایت دقیق دستورالعمل های نصب و عملکرد سبب می شود درایو شما سال ها بدون مشکل به کار خود ادامه دهد. در صورتی که نصب نامناسب سبب عمر کوتاه این تجهیزات خواهد شد. راهنمای نصب درایو تا راه اندازی برای نصب و راه اندازی درایوهای مختلف، خواندن کتابچه راهنمای نصب و مستندات ارائه شده توسط تولید کننده بسیار مهم است. با این وجود راهنمای گام به گام ارائه شده در ادامه این مطلب می تواند برای اکثر درایوهای موجود در بازار مورد استفاده قرار بگیرد.

درایو فرکانس متغیر

بیشترین آسیب موتورهای الکتریکی در اثر فرآیند راه اندازی و توقف ایجاد می شود. علاوه بر این به عنوان مثال اگر از موتوری برای چرخاندن تسمه نقاله استفاده شود، شروع به کار ناگهانی موتور سبب آسیب به تسمه و بار روی آن می شود. از اینرو مدیریت فرآیند راه اندازی و توقف موتورها از اهمیت بالایی برخوردار است.  
  از جمله بهترین راهکارهای ارائه شده برای کنترل موتورها، استفاده از درایو فرکانس متغیر است. درایو نه تنها فرآیند راه اندازی و توقف ایمن موتور را کنترل می کند، امکان کنترل دور موتور را نیز فراهم می کند.

به منظور آشنایی بیشتر با عملکرد این تجهیزات، مقاله

درایو چیست و چه کاربردی دارد؟” را ببینید.

نصب صحیح درایو علاوه بر اطمینان از عملکرد صحیح، در طول عمر آن تاثیر زیادی دارد.

مراحل نصب درایو

طی کردن روند گام به گام زیر به شما کمک می کند درایو را به درستی نصب و راه اندازی کنید. اگرچه ممکن است تفاوت هایی در ورند نصب برخی از درایوهای خاص وجود داشته باشد، با این وجود رعایت استانداردهای بیان شده در این مقاله کمک قابل توجهی به شما خواهد کرد.

گام اول: انتخاب درایو

انتخاب صحیح درایو متناسب با کاربرد مورد نظر، اولین گام در نصب درایو است. عوامل مهمی از جمله جریان بار کامل، عوامل محیطی و نوع بار بر انتخاب درایو تاثیر می گذارند.

برای راهنمایی بیشتر در این زمینه مقاله

عوامل موثر بر انتخاب درایو مناسب” را ببینید.

گام دوم: آماده سازی

درایو را بررسی کنید تا مطمئن شوید که در حین حمل و نقل آسیب ندیده است. اطلاعات پلاک موتور محرک را بررسی و با اطلاعات درایو مقایسه کنید. از هماهنگی ولتاژ و جریان درایو با ولتاژ و جریان بار کامل موتور اطمینان حاصل کنید. اگر موتور به بار متصل است، آن را جدا کنید. به منظور تست تنظیمات و بررسی چرخش موتور، بهتر است درایو را با موتوری که به بار متصل نیست راه اندازی کنید و پس از اطمینان خاطر از عملکرد صحیح درایو، بار را به آن متصل کنید.

گام سوم: ایزوله کردن کابل ها

صرف نظر از طرح کنترل، تمام سیگنال ها را محافظت کنید تا امکان دریافت نویز محیطی به حداقل برسد. اکثر تاسیسات از لوله فلزی برای محافظت از کابل ها استفاده می کنند. توجه داشته باشید که کابل برق ورودی، کابل خروجی موتور (درایو به موتور) و همه کابل های حامل سیگنال کنترل فیلدباس یا رمزگذار باید در لوله جداگانه نصب شوند. اگر کابل ها از هم جدا نباشند، فرکانس سوئیچینگ بالای موج PWM – که سرعت موتور را کنترل می‌کند – و ولتاژ بالای آن می‌تواند باعث ایجاد تداخل در سیگنال‌های کنترل ولتاژ پایین شود.

گام چهارم: سیم بندی و ثابت کردن درایو

چهارمین گام نصب درایو، به ثابت کردن vfd و اتصال آن به مدار اختصاص دارد. شکل زیر دیاگرام نصب درایو v20 زیمنس در مدار را نشان می دهد سیم بندی و ثابت کردن درایو درایوها ابعاد مختلفی دارند که معمولا در دستورالعمل آن  ها درج می شود. براساس ابعاد درایو، نحوه ثابت کردن آن ها متفاوت است. درایوهای کوچک عموما بر روی DIN ریل نصب می شوند. درایوهای بزرگتر و سنگین تر به یک صفحه یا دیوار پیچ می شوند. برخی از درایوها نیز مستقل هستند و در کابینت های روی زمین یا حتی چندین کابینت نصب می شوند. صرف نظر از اندازه یا اینکه درایو داخل یک محفظه یا کابینت است، فضای خالی اطراف آن همیشه مهم است. درایوها، نیاز به تبادل دمایی با هوا دارند تا فرایند خنک کنندگی شان را تکمیل کنند. برخی از درایوها نیاز به میزان مشخصی از فضای خالی در اطراف دارند. علاوه بر این، ممکن است یک جریان هوای مشخص مورد نیاز باشد. در نظر نگرفتن این الزامات سبب عملکرد نادرست درایو می شود. این درایو در دمای بیش از حد استاندارد کار می کند و پیش از موعد از کار می افتد. اگرچه درایو بر خروجی‌های متصل به موتور نظارت می‌کند، اما نمی تواند در برابر افزایش ولتاژ یا جریان از خودش حفاظت کند. برای محافظت از درایو، اغلب دستورالعمل ها استفاده از فیوز در سمت ورودی (خط) درایو را توصیه می کنند. در هنگام نصب درایو، فیوز مناسب را براساس توصیه های سازنده انتخاب کنید. سیم بندی و ثابت کردن درایو پس از ثابت کردن درایو در محل مورد نظر، نوبت به سیم بندی و اتصال درایو به برق می رسد. قبل از اتصال سیم به ترمینال های ورودی درایو، از سلامت سیم و عایق آن اطمینان حاصل کنید. به طور معمول، پایانه های برق ورودی درایو دارای برچسب L1، L2 و L3 هستند (گاهی اوقات R، S و T). بررسی کنید که زمین نیز به درایو متصل شده باشد. اندازه و نوع کابل را براساس داده های دستورالعمل انتخاب کنید.

گام پنجم: اتصال موتور به مدار

گام پنجم نصب درایو، به اتصال موتور اختصاص دارد. پس از اینکه از سلامت کابل ها و روکش آن ها اطمینان حاصل کردید، هر فاز موتور را به ترمینال متناسب روی درایو متصل کنید. عموما ترمینال های خروجی درایو با عناوین U، V و W (گاهی اوقات T1، T2 و T3) برچسب گذاری می شوند. با این حال با مراجعه به کاتالوگ درایو مورد نظر از تطابق اندیس ها مطمئن شوید. زمین موتور را به زمین درایو وصل کنید. مطمئن شوید که موتور و برق ورودی به پایانه های صحیح وصل شده اند. وصل نامناسب اتصالات می تواند به درایو آسیب برساند. بسته به برنامه کاربردی و طرح کنترل، اتصال پایانه های ورودی/خروجی (I/O) (دیجیتال و آنالوگ)، پایانه های فیلدباس (ترمینال های راه دور Modbus و …) یا سیگنال های رمزگذار از موتور به درایو در مرحله بعدی قرار دارند. در زمان اتصال ورودی/ خروجی توجه داشته باشید که پایانه ها چه ولتاژی را می پذیرند. به عنوان مثال، ورودی های دیجیتال معمولی از سیگنال 24 ولت DC استفاده می کنند  و سیگنال AC نباید به آنها اعمال شود. در هنگام وصل ورودی های دیجیتال به ایزوله بودن اتصال زمین دقت کنید.

گام ششم: روشن کردن درایو

پس از اتصال همه اجزا، و نصب درایو، نوبت به راه اندازی می رسد. ابتدا درایو را بررسی کنید و مطمون شوید در جای خود درست نصب شده و قاب محافظ لق نمی زند. اتصالات را مجدداً بررسی کنید و پایانه ها را به اندازه مناسب سفت کنید. هیچ سیمی نباید شل باشد. اگر برای دسترسی به پایانه های درایو قاب محافظ آن را برداشته اید، مجددا آن را در محل خود بگذارید. اگر درایو در محفظه قرار دارد، درب آن را ببندید. هنگام روشن کردن درایو برای اولین بار، دور بایستید تا درایو معیوب یا موارد نادیده گرفته شده آسیبی به شما نرساند. مطمئن شوید که سیگنال های کنترل در موقعیت خاموش هستند. برای راه اندازی درایو می توانید از کلیدهای روی آن یا ابزارهای رایانه شخصی استفاده کنید. هر کدام از این روش ها مزایای خاص خود را دارند. بسیاری از درایوها دارای برنامه راه اندازی سریع هستند تا کاربران نهایی را در این فرآیند راهنمایی کنند، در حالی که ابزارهای رایانه شخصی امکان جستجوی پارامتر را فراهم می کنند. روش راه اندازی در هر دو حالت تقریبا یکسان است. ابتدا پارامترهای نامی موتور که بر روی پلاک موتور یا برگه مشخصات درج شده است را برنامه ریزی کنید. اکثر درایوها به سرعت نامی و جریان نامی موتور نیاز دارند. بسیاری از درایوها نیز به ولتاژ نامی، قدرت نامی (بر حسب اسب بخار یا کیلووات)، فرکانس اسمی و ضریب توان اسمی موتور (گاهی اوقات به عنوان “Motor Cos Phi” نامیده می شود) نیاز دارند.

گام هفتم: کنترل جهت چرخش موتور

در این مرحله از نصب درایو، لازم است جهت چرخش موتور را کنترل کنید. برای مدت کوتاهی و با سرعت آهسته، موتور را در یک جهت راه اندازی کنید. از چرخش درست موتور در جهت مورد انتظار اطمینان حاصل کنید و اگر حرکت موتور نادرست است، با در نظر گرفتن اقدامات احتیاطی لازم، برق را قطع کنید. منتظر بمانید تا خازن ها به میزان ایمن تخلیه شوند (که در دستورالعمل ذکر شده است) و سپس اتصال پایانه های خروجی موتور را جابجا کنید. این کار جهت چرخش موتور را اصلاح می کند. از درایو برای تنظیم یا شناسایی موتور استفاده کنید. اگر درایو مورد استفاده گزینه «تنظیم خودکار» یا «شناسایی موتور» را دارد، از آن استفاده کنید. با این کار درایو موتور را بدون اتصال بار در سرعت‌های مختلف تست می کند تا پروفایل مناسبی برای کنترل و حفاظت بهتر موتور نسبت به پارامترهای اسمی اولیه تعریف کند. پس از تأیید جهت و انجام تنظیمات، برنامه نویسی درایو را کامل کنید. هر برنامه دارای پارامترهای خاصی است. برای درک بهتر پارامترهای موجود در درایو، به دستورالعمل های تولید کننده مراجعه کنید. در صورت نیاز، با سازنده درایو یا یک متخصص تماس بگیرید تا به بهترین نحو از درایو استفاده کنید.

چک لیست نصب و راه اندازی VFD

در ادامه یک چک لیست را به شما تقدیم می کنیم. هر زمان که بخواهید یک درایو را راه اندازی کنید، طی کردن مراحل طبق این چک لیست به شما کمک می کند راه اندازی ایمنی داشته باشید.

آماده سازی

  • دفترچه راهنما و سایر دستورالعمل ها را بخوانید
  • درایو را بررسی کنید
  • اطلاعات یا مشخصات موتور را جمع آوری کنید
  • موتور را از بار جدا کنید (در صورت امکان)

ایزوله کردن کابل ها

  • برای کابل کشی از لوله های فلزی استفاده کنید
  • کابل های مربوط به برق ورودی، برق خروجی و دیتا باید در مسیرهای جداگانه منتقل شوند.

نصب و سیم بندی

  • تعیین و آماده سازی محل نصب
  • از وجود فضای کافی برای خنک کنندگی اطمینان حاصل کنید
  • اتصالات الکتریکی را بررسی کنید
  • کابل را از نظر سلامت رسانا و عایق بررسی کنید
  • برق اصلی (L1، L2، L3 و زمین) را وصل کنید
  • کابل هاب موتور را از نظر سلامت هادی و عایق بررسی کنید
  • موتور را به درایو متصل کنید (U، V، W و زمین)
  • اتصالات ولتاژ پایین (I/O، فیلدباس و رمزگذار) را وصل کنید

روشن کردن

  • اجسام شل را از محیط اطراف جدا کنید
  • تمام اتصالات را بررسی کنید
  • هر پانل یا پوششی که در حین نصب برداشته شده است را جایگذاری کنید
  • هنگام وصل برق از درایو فاصله بگیرید

راه اندازی

  • اطلاعات پلاک موتور را در برنامه وارد کنید
  • جهت چرخش موتور را تست کنید
  • تنظیمات موتور را انجام دهید
  • پارامترهای اضافی برنامه را ثبت کنید
  • برای اطمینان از نصب / راه اندازی مناسب، یکبار به صورت آزمایشی موتور را راه اندازی کنید
  • پارامترها را ذخیره کنید.

جمع بندی

یکی از راهکارهای کنترل راه اندازی و توقف ایمن موتورها، استفاده از درایو فرکانس متغیر است. به منظور بهره مندی از مزایا و امکانات درایو و همچنین افزایش طول عمر مفید، نصب داریو به صورت صحیح از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

در کنار انتخاب صحیح داریو، اتصال دقیق و ایمن اتصالات و انجام درست تنظیمات متناسب با کاربرد مورد نظر، ایزوله کردن کابل ها در لوله های فلزی مجزا از اهمیت بالایی برخوردار است. این کار تاثیر نویز بر روی سیستم را به حداقل می رساند.