راهنمای راه اندازی درایو V20

درایو V20 زیمنس از جمله محصولات بسیار پرکاربرد و پرطرفدار در بازار ایران است. قیمت مناسب و عملکرد پایدار در کنار سهولت نصب و راه اندازی از جمله دلایل محبوبیت این درایو جمع و جور است. اگر قصد راه اندازی موتور با درایو V20 را دارید، حتما تا پایان این مقاله همراه من باشید.

کلیه اطلاعات مربوط به راه اندازی این درایو (و سایر درایوها) در راهنمای کاربری  آن درج شده است. اما در این راهنما مهمترین نکاتی که در راه اندازی درایو V20 لازم است بدانید و ساده ترین روش راه اندازی را به شما آموزش خواهم داد. با من همراه باشید.

کاربردهای درایو V20

این درایو جمع و جور یک انتخاب ویژه برای استفاده در کاربردهای پایه به ویژه کنترل پمپ و فن است. V20 از مد کنترلی V/f پشتیبانی می کند و از طریق ارتباط RS485 به شبکه متصل می شود. رنج توان گسترده 0.12 تا 30 کیلووات توسط این درایوها پشتیبانی می شود.

قابلیت ها و رنج گسترده توان سبب استفاده از V20 در بخش های مختلف صنعت و به ویژه در کنترل موتورهای منفرد شده است. از جمله مهمترین کاربردهای درایو V20 می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کنترل دور پمپ های گریز از مرکز
  • کنترل فن های شعاعی / محوری
  • کنترل دورکمپرسور ها
  • کنترل سرعت انواع نوار نقاله، غلتکی و زنجیری
  • کنترل دور آسیاب، میکسر و همزن
  • کنترل سرعت چرخش سانتریفیوژ
  • کاربردهای نساجی
  • کنترل فرآیند (پردازش گر)

جزئیات بیشتر در این زمینه را در مقاله ” کاربردهای درایو V20 در صنایع مختلف ببینید.

پارامترهای مهم در راه اندازی درایو

شایدر باورش برای شما سخت باشد اما راه اندازی V20 بیش از آنچه شما تصور کنید راحت است. فقط لازم است به چند نکته که قطعا به آن ها اشاره خواهیم کرد توجه کنید. قبل از هر چیز پارامترهای عملیاتی مهمی که درایو برای کنترل موتور به آن ها نیاز دارد را بررسی می کنیم:

فرکانس ولتاژ خط: به صورت کلی برق AC شهر در سراسر دنیا با دو فرکانس 50 و 60 هرتز ارائه می شود. با توجه به تغییر فرکانس در کشورهای مختلف، درایو V20 از هر دو فرکانس رایج فوق پشتیبانی می کند. فرکانس برق شهر در ایران 50 هرتز است. این پارامتر باید توسط کاربر تعیین شود.

جریان موتور: جریان با قدرت موتور رابطه مستقیم دارد. هر چقدر قدرت موتور بیشتر باشد، جریان بیشتری از شبکه می کشد. تنظیم این پارامتر از آنجا حائز اهمیت است موتورها در دو پیکره بندی ستاره و مثلث قابل راه اندازی هستند.

نکته مهمی که در زمان راه اندازی درایو V20 باید مورد توجه قرار دهید، خواندن جریان صحیح از روی پلاک موتور است. عموما روی پلاک موتورها 2 جریان متفاوت برای اتصال موتور در وضعیت ستاره و مثلث درج می شود.

بسته به روش سیم بندی (ستاره یا مثلث) که انتخاب می کنید، ولتاژ و جریان موتور متفاوت خواهد بود. همیشه به خاطر داشته باشید در حالت اتصال مثلث ولتاژ کوچکتر و جریان بزرگتر را شاهد خواهیم بود.

ولتاژ نامی: بسته به روش پیکره بندی که برای موتور انتخاب می کنید، ولتاژ ورودی نیز متفاوت خواهد بود. در زمان راه اندازی درایو V20 به تطابق ولتاژ تنظیم شده با مشخصات درج شده روی پلاک موتور دقت کنید.

توان نامی: درایو را برای موتورهای با توان کمتر نیز می توان مورد استفاده قرار داد. استفاده از درایو با رنج توان بالاتر از موتور در کاربردهای سنگین الزامی است. از این رو تعیین توان موتور در زمان راه اندازی درایو V20 حائز است.

دور موتور: موتورها براساس ساختار داخلی شان، با تعداد دور مشخصی می توانند بچرخند که به دور نامی موسوم است. با توجه به اینکه در یک توان مشخص می توان موتورهایی با دور نامی متفاوت داشت، در زمان تنظیم درایو باید این پارامتر را نیز تعیین کنید.

شیب بالارونده و پایین رونده: در زمان راه اندازی درایو V20 لازم است شیب بالارونده و پایین رونده را نیز تنظیم کنید. موتورها در زمان راه اندازی جریان زیادی از مدار می کشند و تنش های مکانیکی شدیدی به وجود می آورند. برای غلبه بر این چالش ها از سافت استارتر نیز می توان استفاده کرد.

درایوها در زمان راه اندازی و توقف موتور عملکردی شبیه سافت استارتر دارند. یعنی در زمانی مشخص سرعت موتور را از صفر به دور نامی می رسانند. در زمان توقف موتور نیز عکس این فرآیند اتفاق می افتد و سرعت موتور از مقدار نامی در زمانی مشخص به صفر می رسد. این زمان ها با عنوان شیب بالا رونده (راه اندازی) و شیب پایین رونده (توقف) تعریف می شوند.

ضریب توان(Power Factor) : این پارامتر که با نام COS ɸ نیز شناخته می شود، آخرین پارامتری است که براساس اطلاعات پلاک موتور باید در درایو ثبت شود.

راه اندازی درایو V20

راه اندازی موتور به کمک درایو V20 به روش های مختلفی قابل انجام است. بسته به نوع کاربرد و میزان تخصص خود می توانید یکی از روش های راه اندازی را انتخاب کنید. ساده ترین روش راه اندازی، وارد کردن مشخصات فنی موتور در پارامترهای عملیاتی درایو است.

در این حالت با تنظیم شیب بالارونده و پایین رونده می توانید عملکرد موتور را کنترل کنید. برای راه اندازی سریع درایو V20 به کمک پنل کاربری مراحل زیر را دنبال کنید:

راه اندازی درایو V20 - پنل

  1. درایو را به مد تنظیمات ببرید: برای دسترسی به پارامترهای مورد نظر، کلید M روی پنل کنترلی BOP را برای 2 ثانیه نگهدارید. با اینکار درایو وارد مد تنظیمات می شود. در صورت نیاز دکمه M را فشار دهید تا پارامتری با فرمت P0001 نشان داده شود. وجود حرف P نشان می دهد که درایو وارد مد تنظیم پارامترهای عملیاتی شده است.
  2. درایو را ریست کنید: به منظور اطمینان از عملکرد صحیح و اعمال تغییرات مورد نظر روی پارامترها، ابتدا باید درایو را به تنظیمات کارخانه بازنشانی کنید. برای این کار لازم است مقادیر 3 پارامتر را به شرح زیر تغییر دهید:

P0003 = 0

P0010 = 30

P0970 = 21

برای جابجایی بین پارامترها و همچنین تغییر مقدار پارامتر، از کلیدهای نشانگرهای بالا و پایین می توانید استفاده کنید. پس از تنظیم مقدار پارامتر روی عدد مورد نظر، به منظور ثبت اطلاعات کلید OK را فشار دهید.

پس از تنظیم پارامترهای بالا روی مقادیر گفته شده، درایو RESTART یا به عبارت دیگر بازنشانی به تنظیمات اولیه میشود. جدول زیر را ببینید:

ریست درایو به تنظیمات کارخانه - راه اندازی درایو V20

مشخصات عملیاتی موتور را ثبت کنید: در بخش قبل مهمترین پارامترهایی که در زمان راه اندازی درایو V20 باید مقداردهی شوند را معرفی کردیم. اکنون تنظیمات زیر را انجام دهید:

  • پس از ریست شدن درایو، اولین پارامتری که تنظیم می شود، فرکانس کاری موتور است. شکل زیر را ببینید:

تنظیم پارامتر فرکانس کاری موتور

  • پس از انتخاب فرکانس، مقادیر زیر را ثبت کنید:

P0304: ولتاژ موتور

P0305: جریان موتور  
PO307: توان موتور (این پارامتر به صورت پیشفرض روی توان نامی درایو تنظیم شده است)  

P0308: ضریب توان درج شده در پلاک موتور  

P0310: فرکانس کاری موتور
P0311: تعداد دور نامی موتور

با طی کردن مسیر شکل زیر می توانید تنظیمات راه اندازی درایو V20 را بررسی کنید:

بررسی تنظیمات راه اندازی درایو V20

پس از انجام تنظیمات مورد نیاز می توانید موتور را راه اندازی کنید. در این حالت از کلید سبز برای روشن کردن و از کلید قرمز برای خاموش کردن موتور استفاده می شود. همچنین به کمک کلیدهای نشانگر بالا و پایین می توانید سرعت موتور را تغییر دهید. همچنین با نگه داشتن همزمان کلیدهای بالا و پایین، جهت حرکت موتور تغییر می کند. جدول زیر جزئیات بیشتری در این باره را نشان می دهد:

کلیدهای روی V20

به نظر شما چه نکات مهمی را در زمان راه اندازی درایو V20 باید رعایت کرد؟ نظرات ارزشمندتان را با ما و مخاطبانمان به اشتراک بگذارید.