راهنمای انتخاب کاید مینیاتوری dc
کلید مینیاتوری، دستگاهی الکترومکانیکی است که از مدار الکتریکی در برابر اضافه جریان محافظت می‌کند. در حقیقت عامل اصلی اضافه جریان؛ خطای الکتریکی ناشی از اتصال کوتاه یا اضافه بار است. کلید مینیاتوری، قابلیت تنظیم جریان را ندارد و فقط در بازه جریان نامی مشخصی عمل قطع و وصل را انجام می‌دهد. کلید مینیاتوری DC برای حفاظت از مدار در سیستم DC مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله به بررسی انواع مینیاتوری DC می پردازیم.

کلید مینیاتوری چیست؟

 
  کلید مینیاتوری یکی از ساده‌ترین تجهیزات برق صنعتی است که در محیط‌های مختلفی از جمله ادارات، ساختمان‌ها و … به کار گرفته می‌شود. این کلیدها به کمک مکانیزم های ویژه ای در برابر اتصال کوتاه و اضافه جریان از مدار محافظت می کنند.

جزئیات بیشتر در مورد عملکرد این کلیدها را می توانید در مقاله “کلید مینیاتوری چیست؟” ببینید.

کلیدهای مینیاتوری دسته‌بندی های‌ مختلفی دارند. نوع منبع یکی از این دسته بندی‌ها است که در انتخاب کلید مینیاتوری اهمیت زیادی دارد. کلیدهای مینیاتوری دارای دو نوع AC و DC هستند. با توجه به نوع کاربرد و حفاظت باید از کلید مناسب استفاده کرد. تفاوت اصلی کلیدهای مینیاتوری AC و DC در این است که قطع کننده مدار مینیاتوری DC دارای نقطه قوس الکتریکی بالاتری است. در مدارات DC، ولتاژ پیوسته و قوس ثابت است، در نتیجه شرایط نسبت به قطع کننده‌های مدار مینیاتوریAC ، دشوارتر است. مینیاتوری dc

کلید مینیاتوری  DC

کلید مینیاتوری بریکری است که در هنگام بالارفتن جریان مدار از یک مقدار معین، به طور خودکار دستور قطع مدار را صادر می‌کند. مینیاتوری های DC در دو گروه تک‌پل و دو‌پل تولید می‌شوند. کلید مینیاتوری علاوه بر حفاظت از مدار در برابر اضافه ولتاژ، امکان خاموش و روشن کردن مدار به‌ صورت دستی را نیز فراهم می کند. اگر در مدار اتصال کوتاهی رخ دهد؛ کلید مینیاتوری DC  به سرعت مدار را قطع می کند. در این حالت جریان به صدها تا هزاران برابر مقدار نامی افزایش پیدا می کند. از سوی دیگر افزایش جریان عبوری از مدار که به دلایل مختلفی ممکن است اتفاق بیافتد، سبب کاهش طول عمر تجهیزات، افزایش دمای سیم ها و ایجاد آتش سوزی خواهد شد. مینیاتوری DC  قادر است خطای اتصال کوتاه و اضافه جریان را در حین کار تشخیص داده و مدار را قطع کند. این کار سبب جلوگیری از اتفاقات ناگواری خواهد شد که ممکن است بعدها رخ دهد. این کلیدها متناسب با مدار DC طراحی شده اند. دلیل نامگذاری آن ها نیز همین سیستم ولتاژی است که برای آن طراحی شده اند.

انواع کلید مینیاتوری DC

در یک شبکه الکتریکی بارهای مختلفی وجود دارند. رفتار بارهای مختلف در لحظه شروع به کار یکسان نیست. به عنوان مثال جریان راه اندازی موتور و سایر بارهای القایی به مراتب بزرگتر از جریان نامی آن هاست. این چالش در مورد بارهای مقاومتی وجود ندارد! کلید مینیاتوری باید نسبت به عبور اضافه جریان از مدار حساس باشد، اما گاهی اوقات این اضافه جریان ناشی از راه اندازی بار متصل به مدار است. بنابراین کلید مینیاتوری باید در مورد اضافه جریان مخرب واکنش نشان دهد. به دلیل تفاوت شرایط راه اندازی بارهای مختلف، اضافه جریان مجاز (جریان راه اندازی) آن ها نیز متفاوت است. از اینرو کلیدهای مینیاتوری را بر اساس قابلیت عکس العمل در برابر جریان اتصال کوتاه در کلاس های مختلف دسته بندی می کنند. کلید مینیاتوری DC با سه تیپ مختلف به بازار عرضه شده است که در ادامه مورد بررسی قرار می‌گیرند.

کلید مینیاتوری DC تیپ  B

کلیدهای مینیاتوری تیپ B برای محدوده‌ی 3 تا 5 برابر جریان نامی طراحی شده است. یعنی بارهایی که جریان راه اندازی آن ها سه تا 5 برابر جریان نامی است را می توان با این کلیدها محافظت کرد. تیپ B معمولاً برای بارهای القایی یا مقاومتی با نوسان کلیدزنی کم استفاده می‌شود. مصارف خانگی و تجاری سبک از جمله موارد مصرف این کلیدها است.

کلید مینیاتوری DC کلاس  C

محدوده‌ی جریان این کلیدها، 5 تا 10 برابر جریان نامی است. به طور معمول، تیپ C برای چراغ های فلورسنت و موتورهای کوچک با بارهای القایی بزرگ و نوسان کلیدزنی بالا به کار گرفته می‌شوند. کاربردهای صنعتی و تجاری که نیاز به القای زیادی دارند، از این کلاس استفاده می کنند.

کلید مینیاتوری DC نوع  D

کلید مینیاتوری تیپ D برای محدوده‌ی 10 تا 20 برابر جریان نامی طراحی شده است. کلیدهای تیپ D برای بارهای القایی بسیار بزرگ با جریان‌های ضربه‌ای بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. دستگاه‌های اشعه ایکس، سیستم های یو پی اس، موتورهای با سیم پیچ بزرگ و تجهیزات جوش صنعتی از جمله موارد کاربرد این نوع کلید مینیاتوری است. انواع کلید مینیاتوری DC

انتخاب کلید مینیاتوری DC

هنگام انتخاب کلید مینیاتوری DC مناسب، ابتدا باید جریان کل مدار تعیین شود. رنج جریان کلید مینیاتوری DC نباید از ظرفیت حمل جریان کابل بیشتر باشد. ظرفیت حمل جریان، در واقع بیشترین جریانی است که می‌تواند از یک رسانا یا تجهیز به صورت پیوسته عبور کند، بدون آن که به ویژگی‌های الکتریکی یا مکانیکی آن تجهیز آسیب دائمی وارد شود. همچنین رنج جریان کلید مینیاتوری DC انتخابی، باید از حداکثر جریان مورد انتظار کاربر که با آن سیستم حفظ می‌شود، بیشتر باشد. رنج جریان کلیدهای مینیاتوری DC در برندهای مختلف متفاوت است. کلید مینیاتوری AC زیمنس را می توان در مدار DC نیز مورد استفاده قرار داد با این تفاوت که ولتاژ مدار حداکثر نمی تواند بیش از 70 ولت باشد. رنج جریان قابل استفاده برای این کلیدها 0.3 تا 125 آمپر است.

برای مطالعه بیشتر درباره “رنج فیوز مینیاتوری زیمنس” کلیک کنید

جمع بندی

استفاده از کلید مینیاتوری برای حفاظت از مدار در برابر اتصال کوتاه و اضافه جریان بسیار رایج است. این کلیدها در مقایسه با فیوز عملکرد مطمئن و تکرارپذیری را ارائه می دهند. علاوه بر این امکان کنترل مدار به صورت دستی را نیز فراهم می کنند. اگر قصد حفاظت از مدار DC را دارید، لازم است از کلید مینیاتوری DC استفاده کنید. مینیاتوری های DC تنوع زیادی دارند. برای مشاهده تنوع محصولات زیمنس در این زمینه به فروشگاه زیمنس کالا مراجعه کنید.

این کلیدها در کلاس های مختلفی تولید و دسته بندی می شوند. هر یک از این کلاس ها کاربرد مختلفی دارند. در این مقاله به بررسی کلاس های مینیاتوری و کاربرد هریک پرداختیم. کلیدهای مینیاتوری DC به صورت گسترده در سیستم‌های فتوولتائیک، سیستم‌های باتری و … مورد استفاده قرار می‌گیرند.