درایو V20 زیمنس یکی از محصولات پرکاربرد و پرطرفدار بازار ایران است. قیمت مناسب و عملکرد پایدار در کنار سهولت نصب و راه اندازی از جمله دلایل محبوبیت این نمونه جمع و جور درایو زیمنس است. راه اندازی موتور با درایو V20 به روش های مختلفی امکانپذیر است. ماکروها تنظیمات پیش فرض درایو V20 هستند که امکان کنترل موتور به روش های مختلفی را فراهم می کنند. ماکروی Cn004 درایو V20 امکان راه اندازی و انتخاب سرعت موتور از بین 16 حالت مختلف را فراهم می کند.
درایو V20 را بسته به نیازهای پروژه، به روش های مختلفی می توان راه اندازی کرد. در کاربردهایی که نیاز به عملکرد موتور با سرعت ثابت داریم، ماکروی cn003 درایو v20 و همچنین ماکروی cn004 مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله به بررسی ماکروی cn004 درایو v20 خواهیم پرداخت. با من همراه باشید.
رفتار متفاوت موتور الکتریکی!
موتورهای الکتریکی رفتاری متفاوت با سایر بارها دارند. این رفتار به حدی متفاوت است که تمام تجهیزات مورد استفاده برای کنترل و حفاظت موتورها، متفاوت با سایر مصرف کننده های الکتریکی است. به عنوان مثال برای کنترل عملکرد موتور به روش های سنتی باید از کنتاکتور کلاس AC – 3 استفاده کنید. یا برای حفاظت از آن ها کلید مینیاتوری تایپ C مورد استفاده قرار می گیرد.
اصلی ترین چالشی که در رابطه با موتور الکتریک با آن مواجه می شویم، رفتار متفاوت موتورها در لحظه شروع به کار است. شروع به کار موتورها همراه با کشیدن جریان بزرگی موسوم به جریان هجومی از مدار است. علاوه بر این تنش های مکانیکی ناشی از شروع به کار ناگهانی موتورها سبب آسیب به بخش های متحرک سیستم می شود. برای غلبه بر این چالش ها روش های مختلفی پیشنهاد شده است.
در مقاله “روش های راه اندازی موتور الکتریکی” به صورت کامل این روش ها را تشریح کرده ایم.
موتورهای توان بالا عموما با استفاده از سافت استارتر و درایو راه اندازی می شوند. راه انداز نرم قادر است چالش های راه اندازی و توقف موتور الکتریکی را به حداقل برساند. اما درایو علاوه بر رفع چالش های راه اندازی و توقف، تنها دستگاهی است که امکان کنترل عملکرد موتور الکتریکی را فراهم می کند. زیمنس طیف گسترده ای از درایو را برای کاربردهای مختلف ارائه می کند. سری V20 یک نمونه پرکاربرد از درایو سینامیکس زیمنس است که برای کاربردهای پایه عرضه شده است.
درایو V20 زیمنس
ماکروی Cn004 درایو V20 یکی از روش های ممکن برای راه اندازی موتور الکتریکی است. این درایو از جمله نمونه های بسیار پرطرفدار موجود در بازار ایران است. قیمت مناسب، عملکرد پایدار و سهولت استفاده از جمله دلایل محبوبیت این درایو جمع و جور است. انواع مختلفی از ماکروها برای این درایو تعریف شده که هر کدام کاربرد متفاوتی دارند. ماکروها ترکیبی از تنظیمات سخت افزاری و نرم افزاری هستند که متناسب با کاربردهای مختلف قابل انتخاب هستند.
به عنوان مثال ماکروی Cn001 درایو V20 جهت کنترل عملکرد موتور از طریق پنل درایو تعریف شده است. همچنین راه اندازی موتور با ماکروی Cn002 درایو V20 یکی دیگر از قابلیت های V20 است که امکان کنترل موتور با ترمینال های NPN / PNP را فراهم می کند.
کاربردهای درایو V20
این درایو جمع و جور یک انتخاب ویژه برای استفاده در کاربردهای پایه است. V20 از مد کنترلی V/f پشتیبانی می کند. همچنین اتصال درایو V20 به پی ال سی از طریق ارتباط RS485 امکانپذیر است. رنج توان گسترده 0.12 تا 30 کیلووات توسط این درایوها پشتیبانی می شود.
قابلیت ها و رنج گسترده توان سبب استفاده از V20 در بخش های مختلف صنعت و به ویژه در کنترل موتورهای مستقل شده است. از جمله مهمترین کاربردهای درایو V20 می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل دور پمپ های گریز از مرکز
- کنترل فن های شعاعی / محوری
- کنترل دورکمپرسور ها
- کنترل سرعت انواع نوار نقاله، غلتکی و زنجیری
- کنترل دور آسیاب، میکسر و همزن
- کنترل سرعت چرخش سانتریفیوژ
- کاربردهای نساجی
- کنترل فرآیند (پردازش گر)
راه اندازی موتور با درایو V20
درایو با کنترل سطح ولتاژ، فرکانس و جریان تحویل شده به موتور قادر است عملکرد آن را با دقت بالایی کنترل کند. برای کنترل عملکرد موتور با درایو V20 راهکارهای مختلفی وجود دارد.
روش کنترل عملکرد موتور با درایو بسته به مقتضیات پروژه و قابلیت های کنترلی مورد نیاز تعیین می شود. راه اندازی موتور با ماکروی Cn004 درایو V20 یکی از روش های راه اندازی موتور است که امکان انتخاب سرعت موتور از بین حالت های مختلف را فراهم می کند. در این روش 16 سرعت ثابت برای موتور تعریف می شود و کاربر بسته به نیاز فرآیند سرعت موتور را به صورت دستی انتخاب می کند. این انتخاب با استفاده از 4 ورودی دیجیتال و مقدار باینری آن ها انجام می شود.
راه اندازی سریع موتور با درایو V20
در این روش کنترلی با وارد کردن اطلاعات عملیاتی موتور در پارامترهای تعیین شده، V20 کنترل عملکرد موتور را در دست می گیرد. برای کنترل موتور با این روش، یا راه اندازی درایو V20 کافی است اطلاعات عملیاتی موتور را به درایو بدهید. شروع به کار و توقف موتور توسط دکمه های موجود روی BOP (پنل کاربری V20) کنترل می شود.
برای راه اندازی سریع موتور لازم است پارامترهای زیر را وارد کنید:
P0304: ولتاژ موتور
P0305: جریان موتور
PO307: توان موتور (این پارامتر به صورت پیشفرض روی توان نامی درایو تنظیم شده است)
P0308: ضریب توان درج شده در پلاک موتور
P0310: فرکانس کاری موتور
P0311: تعداد دور نامی موتور
شکل زیر مسیر راه اندای موتور به روش سریع را نشان می دهد:
راه اندازی موتور با ماکروهای V20
در بخش قبل اشاره کردیم که V20 روش های مختلفی را برای کنترل عملکرد موتور ارائه می کند. روش راه اندازی سریع بیشتر برای تست عملکرد موتور و درایو مورد استفاده قرار می گیرد. چنانچه به امکانات کنترلی بیشتری مانند چپگرد و راستگرد کردن و همچنین کنترل سرعت موتور نیاز داشته باشید، می توانید موتور را به کمک ماکروهای V20 راه اندازی کنید.
ماکروها را می توان به بیان ساده مجموعه ای از تنظیمات نرم افزاری و سخت افزاری دانست. در حقیقت با انتخاب یک ماکروی خاص، نوع سیم بندی ورودی و خروجی ها تغییر می کند. جدول زیر شمای کلی ماکروهای V20 را نشان می دهد.
ماکروهای کنترلی V20 براساس مرجع کنترلی تقسیم بندی می شوند. به عنوان مثال راه اندازی موتور با ماکروی Cn004 درایو V20 امکان راه اندازی موتور با سرعت های ثابت مختلف را فراهم می کند.
راه اندازی موتور با ماکروی Cn004 درایو V20
چنانچه بخواهید موتور را با 16 سرعت ثابت کنترل و همچنین روشن/خاموش کنید، ماکروی Cn004 بهترین انتخاب است. در این روش ورودی های دیجیتال DI1 تا DI4 مورد استفاده قرار می گیرند. شکل زیر نحوه سیم بندی اجرای این ماکرو را نشان می دهد. مطابق شکل زیر ورودی های DI1 تا DI4 از طریق یک کلید به ولتاژ 24 ولت DC متصل می شوند. در صورتی که کلید وصل باشد پایه متناظر مقدار یک منطقی و در صورت باز بودن مقدار صفر منطقی را برداشت می کند.
به بیان ساده تر همه حالات ممکن از بین 0000 تا 1111 را می توان با این روش تولید کرد. در سیستم باینری به کمک 4 رقم (هر کدام می تواند صفر یا یک باشد)، 16 عدد مختلف تولید می شود. مقدار دسیمال این اعداد بین 0 تا 15 است.
با انجام سیم بندی بالا، عملیات سخت افزاری راه اندازی موتور با ماکروی Cn004 درایو V20 به پایان می رسد. اکنون باید مد کنترلی درایو را روی ماکروی Cn004 تنظیم کنید. تنظیم ماکروها به روش زیر انجام می شود:
پس از تنظیم ماکروی Cn004 به عنوان روش راه اندای موتور، لازم است برخی پارامترها را نیز تنظیم کنید. در جدول زیر مقادیر مطلوب پارامترهای عملیاتی برای راه اندازی موتور با ماکروی Cn004 درایو V20 آمده است. دقت کنید اگر از درایو استفاده شده باشد ممکن است مقادیر پیشفرض دستخوش تغییر شده باشند.
بازنشانی درایو v20 به تنظیمات کارخانه
با انجام مراحل بالا، فرآیند کنترل موتور به وسیله ماکروی Cn004 انجام می شود. اما توصیه می شود قبل از انجام تنظیمات و به منظور اطمینان از عملکرد صحیح درایو، ابتدا V20 را به تنظیمات کارخانه بازنشانی یا ریست کنید.
برای این کار کافی است مقادیر 3 پارامتر را به شرح زیر تغییر دهید:
P0003 = 0
P0010 = 30
P0970 = 21
با تایید مقادیر فوق درایو ریست می شود.
جمع بندی
روش های مختلفی برای راه اندای موتور با درایو V20 وجود دارد. ماکروها تنظیمات پیش فرضی هستند که توسط تولید کننده برای رسیدن به حداکثر بهره وری و بازدهی در حافظه درایو ذخیره شده اند. برای استفاده از این ماکروها لازم است علاوه بر تنظیمات نرم افزاری سیم بندی ترمینال ها نیز طبق نقشه ارائه شده توسط زیمنس انجام شود.
راه اندازی موتور با ماکروی Cn004 درایو V20 امکان راه اندازی موتور با 16 سرعت ثابت را فراهم می کند. در این روش از ورودی های دیجیتال درایو به منظور تنظیم سرعت موتور استفاده می شود. با اجرای سیم بندی و انجام تنظیمات بیان شده در این مقاله می توانید به این هدف نائل شوید. اگر هنوز سوالی برای شما باقیست، با ما در ارتباط باشید. کارشناسان زیمنس کالا مشتاق پاسخگویی به شما هستند.