داده های ماندگار لوگو 8 از جمله قابلیت های ویژه این پی ال سی برای مقابله با شرایط خاص است! قطع برق از جمله اتفاقات رایجی است که در سیستم های الکتریکی بوقوع می پیوندد. پس از قطع برق، پی ال سی خاموش شده و داده های موجود در حافظه پاک می شوند. پس از وصل برق پی ال سی به ابتدای برنامه رفته و در حالت آماده به کار قرار می گیرد.
این وضعیت می تواند چالش های مختلفی را به همراه داشته باشد. به عنوان مثال اگر دریچه میکسر بسته نشده باشد چه اتفاقی می افتد؟ با شروع به کار دوباره خط، مواد اولیه وارد چرخه می شوند و بدون هیچ پردازشی از میکسر خارج می شوند. در صورتی که از لوگو 8 زیمنس به عنوان کنترل کننده صنعتی استفاده می کنید، نگران این چالش نباشید!
با بهره مندی از قابلیت داده های ماندگار لوگو 8، پس از وصل برق برنامه کاری از همان محلی که متوقف شده بود دوباره شروع به کار می کند. برای آشنایی بیشتر با کاربرد و نحوه استفاده از این داده ها همراه من باشید.
مقدمه ای بر لوگو 8 زیمنس
تنوع کاربرد و نیاز پروژه های مختلف سبب معرفی کنترل کننده های صنعتی گوناگون شده است. برخی از پروژه ها ابعاد کوچک و در نتیجه نیازهای کنترلی کمی دارند. در این کاربردهای عموما از مینی پی ال سی ها استفاده می شود. این کنترل کننده های صنعتی ابعاد جمع و جور، قابلیت های زیاد و توان پردازش مناسبی دارند.
لوگو 8 زیمنس از جمله نمونه های پرکاربرد مینی پی ال سی است. قابلیت های گسترده و مزایای لوگو 8 زیمنس را به ندرت می توان در نمونه های مشابه پیدا کرد. قابلیت اطمینان بالا و عملکرد مطمئن این کنترل کننده صنعتی سبب استفاده گسترده از آن شده است. طراحی ماژولار لوگو 8 در هزینه های طراحی و پیاده سازی سیستم صرفه جویی می کند.
انواع گوناگونی از ماژول توسعه لوگو 8 به منظور افزایش قابلیت ها و توسعه سیستم عرضه شده است. این پی ال سی از پروتکل های ارتباطی متنوعی پشتیبانی می کند. پروتکل های ارتباطی لوگو 8 زیمنس امکان ارتباط با سایر تجهیزات مورد استفاده در اتوماسیون صنعتی از جمله درایو زیمنس و پی ال سی زیمنس را فراهم می کند.
کاربردهای لوگو 8 زیمنس
آشنایی با کاربردهای لوگو 8 به درک اهمیت داده داده های ماندگار لوگو 8 زیمنس کمک می کند. این پی ال سی برای اتوماسیون پروژه های کوچک تا متوسط طراحی شده است. لوگو 8 ابعاد جمع و جوری دارد و فضای کمی در تابلو اشغال می کند. رابط کاربری ساده لوگو 8 زیمنس فرآیند برنامه نویسی و کنترل را در آن تسهیل می کند. این کنترل کننده از شبکه های صنعتی مختلفی پشتیبانی می کند.
توانمندی های گسترده این پی ال سی سبب استفاده از آن در کاربردهای متنوعی شده است. برنامه نویسی لوگو 8 با استفاده از نرم افزار LOGO! SOFT انجام می شود. در این نرم افزار دسترسی به بخش های مختلف برنامه از جمله انواع تایمر لوگو 8، شمارنده ها، ورودی و خروجی ها و داده های ماندگار لوگو 8 بسیار راحت است. سهولت برنامه نویسی از جمله دلایل گسترش استفاده از لوگو 8 زیمنس در کاربردهای مختلف است.
از جمله مهمترین کاربردهای لوگو 8 می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل گلخانه هوشمند
- کاربرد لوگو 8 در کشاورزی
- استفاده از لوگو 8 در خانه هوشمند
- کنترل روشنایی راه پله
- صنایع دام، طیور و آبزیان
- کنترل آسانسور
- پروژه های کنترل دما
- استفاده از لوگو 8 در کنترل پمپ آب
- کنترل تهویه مطبوع با لوگو 8
- کنترل موتور با لوگو 8
علاوه بر این می توان کاربردهای دیگری را نیز برای این کنترل کننده صنعتی کوچک متصور بود. لوگو 8 را می توان در کنار انواع دیگر کنترل کننده صنعتی نیز مورد استفاده قرار داد.
ساختار حافظه لوگو 8
در اینجا قصد بررسی جزئیات حافظه این plc را نداریم و یک طبقه بندی براساس تکنولوژی از آن بیان می کنیم. حافظه لوگو 8 را می توان به سه بخش تقسیم کرد. این تقسیم بندی برای اغلب پی ال سی ها صادق است.
حافظه برنامه
داده های مربوط به برنامه اصلی در حافظه برنامه ذخیره می شوند. همچنین برنامه نوشته شده توسط کاربر بر روی این حافظه ذخیره می شود. گنجایش این بخش از حافظه تعیین کننده میزان برنامه ای است که می توان بر روی آن ذخیره کرد. انواع مختلف پردازنده لوگو 8 از جمله ماژول پردازنده لوگو 8 سری LOGO! 24CE گنجایش 400 بلوک برنامه را دارند.
حافظه گذرا یا موقت
در طول اجرای فرآیندهای مختلف، پی ال برخی از داده ها را پردازش می کند. به عنوان مثال داده های مربوط به یک سنسور دما که به ورودی آنالوگ لوگو 8 متصل است، به منظور تبدیل به داده دیجیتال و استفاده در فرآیند تصمیم گیری باید به صورت موقت ذخیره شوند. این داده ها در حافظه موقت ذخیره می شوند. حافظه موقت محل ذخیره پیش فرض انواع داده است.
حافظه نگهدارنده
این بخش از حافظه که مرتبط با داده های ماندگار لوگو 8 است، از تکنولوژی حافظه EEPROM استفاده می کند. داده های ذخیره شده روی این حافظه ها با قطع برق از بین نمی روند. برای پاک کردن داده این حافظه ها لازم است کاربر دستورات مشخصی را اجرا کند.
منظور از داده ماندگار چیست؟
پی ال سی به عنوان مغز متفکر سیستم اتوماسیون صنعتی، بر عملکرد همه اجزای سیستم نظارت می کند. کنترل کننده ها برای انجام عملیات محاسباتی و … نیاز به داده های مختلفی دارند که در حافظه آن ها ذخیره می شود. به عنوان مثال وقتی فرمان روشن شدن تجهیزات روشنایی صادر می شود، این وضعیت در حافظه کنترل کننده ذخیره شده و براساس آن به کار خود ادامه می دهد.
به صورت پیش فرض داده های مربوط به دستورات و فرمان های PLC با قطع برق و تغذیه، صفر میشوند. مگر اینکه این داده از نوع ماندگار انتخاب شده باشد. در واقع منظور از داده های ماندگار لوگو 8، داده هایی است که با قطع برق از بین نمی رود. این داده ها یا دستورات با نام های ماندگار، پایدار،Retain ،Retentive و Retentivity شناخته می شوند.
هنگام استفاده از Logo 8، می توانید از حافظه نگهدارنده برای متغیرها یا پرچم هایی که باید مقادیر خود را حفظ کنند، استفاده کنید. با ذخیره این مقادیر در حافظه نگهدارنده،PLC در زمان وصل برق آن ها را بازیابی می کند. این قابلیت پی ال سی را قادر می سازد بدون از دست دادن داده های حیاتی، به کار خود ادامه دهد.
اهمیت داده های ماندگار لوگو 8
حفظ نتیجه اجرای دستورات مهم قبلی در صورت قطع برق برای بسیاری از پروژه ها ضروری است. به عنوان یک مثال ساده فرض کنید بوسیله یک PLC می خواهیم کنترل روشنایی یک سوله صنعتی را بر عهده بگیریم. زمانی که فرمان استارت به PLC میدهیم؛ سیستم روشنایی روشن و با فرمان استپ خاموش میشود.
در حالت عادی وضعیت خروجی مرتبط با روشنایی در حافظه گذرا ذخیره می شود. در این صورت اگر سیستم روشنایی روشن باشد و برق قطع شود؛ با وصل مجدد برق لازم است دوباره استارت روشنایی انجام شود. اما در صورت استفاده از داده های ماندگار لوگو 8 برای کنترل روشنایی، با این چالش مواجه نخواهیم شد.
روال کار به این صورت است که پس از انجام عملیات راه اندازی (استارت)، وضعیت خروجی در حافظه نگهدارنده ذخیره می شود. با قطع برق سیستم روشنایی و لوگو 8 خاموش می شوند. پس از روشن شدن پی ال سی، ابتدا وضعیت داده های ذخیره شده در حافظه نگهدارنده بررسی و در برنامه جایگزین می شود. در این صورت با وصل مجدد برق و بدون نیاز به استارت دوباره، روشنایی روشن شده و فقط زمانی خاموش می گردد که فرمان استپ را به آن اعمال کنیم.
چطور یک داده ماندگار برای لوگو 8 تعریف کنیم؟
پس از آشنایی با ماهیت و اهمیت داده های ماندگار لوگو 8، با ذکر دو مثال کاربردی به بیان روش تعریف این داده ها می پردازیم:
مثال اول: ذخیره خروجی فلیپ فلاپ RS
ابتدا با دابل کلیک بر روی بلوکRS ، پنجره تنظیمات را باز کنید. در این پنجره با زدن تیک گزینه Retentivity، وضعیت خروجی فلیپ فلاپ در حافظه نگهدارنده ذخیره می شود. با اینکار در صورت قطع برق و وصل دوباره آن، وضعیت ذخیره شده برای خروجی فلیپ فلاپ به Q1 اعمال می شود. عبارت Rem = on نشاندهنده فعال شدن این قابلیت است. در صورتی که این قابلیت فعال نشود، عبارت Rem = off نشان داده می شود.
مثال دوم: حفظ زمان سپری شده از تایمر On-Delay
ذخیره وضعیت تایمرها از جمله رایج ترین کاربردهای داده های ماندگار لوگو 8 زیمنس است. در این حالت نیز مانند مثال قبل به راحتی با زدن تیک گزینه Retentivity، می توانید وضعیت تایمر را در حافظه ماندگار ذخیره کنید. اگر گزینه Retentivity را برای بلوک On-Delay فعال کنیم، با قطع برق، مقدار زمان سپری شده از تایمر در حافظه ماندگار LOGO8 ذخیره میشود و با وصل مجدد برق، از همان زمان قبلی اقدام به ادامه سپری شدن زمان می نماید.
جمع بندی
لوگو 8 زیمنس از جمله plc های پرکاربرد در فرآیندهای منفرد اتوماسیون است. قطع برق یا تغذیه لوگو 8 منجر به از دست رفتن داده های سیستم می شود. از دست رفتن داده های حیاتی سیستم، یکی از چالش های اصلی سیستم های کنترلی است. برای غلبه بر این چالش، می توان از قابلیت داده های ماندگار لوگو 8 زیمنس استفاده کرد. با فعال کردن این قابلیت، داده های مورد نظر به جای حافظه گذرا، در حافظه ماندگار ذخیره شده و با قطع برق از دست نمی روند.
عالیییییی